Международната правозащитна организация Амнести интернешънъл е документирала военни престъпления и

...
Международната правозащитна организация Амнести интернешънъл е документирала военни престъпления и
Коментари Харесай

Амнести заклеймиха военните престъпления, извършени по време на колапса на Афганистан

Международната правозащитна организация " Амнести интернешънъл " е документирала военни закононарушения и зверства, осъществени по време на разпадането на интернационално подкрепяното афганистанско държавно управление против талибаните през август, осведоми ДПА.

Според отчет, оповестен през днешния ден, талибаните, американските военни и афганистанските сили за сигурност са виновни за офанзивите, които доведоха до големи премеждия на цивилни преди цялостния срив на страната и попадането ѝ под контрола на талибаните.

Докладът документира изтезания, извънсъдебни изтезания и убийства от талибаните по време на последните стадии на спора в Афганистан, както и цивилни жертви по време на поредност наземни и въздушни интервенции на афганистанските национални сили за защита и сигурност и американските военни сили.

" Домове, лечебни заведения, учебни заведения и магазини бяха превърнати в местопрестъпления, до момента в който хора бяха неведнъж убивани и ранявани ", акцентира Агнес Каламар, общоприет секретар на " Амнести интернешънъл ".

Каламар прикани Международния углавен съд (МНС) да проверява всички вероятни военни закононарушения, " без значение до каква степен води това ".

Организация на обединените нации в Афганистан заяви, че 1 659 цивилни са били убити и още 3 524 са били ранени през първите шест месеца на 2021 година, което е нарастване от 47% по отношение на миналата година.

В отчета талибаните са упрекнати в изтезания и убийства на етнически и религиозни малцинства, както и на членове на някогашните афганистански сили за сигурност по време на завладяването на нови градове.

Жертви са разказали за зверства, осъществени от ислямистите в най-малко два окръга на провинция Панджшир, както и в Спин Болдак в провинция Кандахар.

В един случай минимум шестима цивилни са били екзекутирани в село в Панджшир, основно с изстрели в главата, гърдите или сърцето.

" Такива убийства съставляват военни закононарушения ", се акцентира в отчета.

Докладът също по този начин документира четири въздушни удара, осъществени от американските и афганистанските военновъздушни сили през последните години, при които починаха общо 28 цивилни и бяха ранени други шестима.

На 29 август удар с американски дрон умъртви 10 цивилни, в това число седем деца. По-късно Пентагонът призна, че цивилни са били обект на нахлуване и разгласи, че виновните няма да чакат наказване.

Най-малко дузина цивилни са убити при минометни офанзиви, осъществени от афганистанските сили.

Amnesty International приканва талибаните и държавното управление на Съединени американски щати да изпълнят своите интернационалните отговорности и да основат ясни и постоянни механизми за жителите да изискат репарации за вреди, понесени по време на спора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР