Международната полицейска организация Интерпол обяви успех на огромна операция в

...
Международната полицейска организация Интерпол обяви успех на огромна операция в
Коментари Харесай

Интерпол обяви успех на „Операция Синергия“

Международната полицейска организация Интерпол разгласи триумф на голяма интервенция в битката против киберпрестъпността. От изказването на организацията излиза наяве, че тя е е извършена на територията на 55 страни – от Албания до Австралия.

„ Операция Синергия “ (Operation Synergia) има за цел да осуети осъществяването на друг по тип закононарушения, като се е провела в границите на три месеца. Разследването към момента тече, а задържаните до този миг са 3 индивида. Освен това са конфискувани над 1300 сървъра, които са служели за командна конструкция на 70% от осъществените киберпрестъпления. Разпространение на рансъмуер закани, осъществяването на фишинг акции, доставянето на банкови зловредни стратегии и различен вид офанзиви са киберпрестъпленията, които тези сървъри са подпомагали.

От Интерпол оповестяват, че огромна част от тези сървъри се намират в Европа, въпреки и да не се прецизира в кои страни са били ситуирани те. 36 от арестите са осъществени в Европа, а останалите четири – на африканския континент. Самата интервенция е включвала присъединяване на 60 правоприлагащи организации от целия свят, като в хода ѝ са претърсена над 30 парцела. „ Операция Синергия “ бива проведена след регистриран внезапен растеж и ескалация на трансграничната киберпрестъпна активност. Именно тази ескалация и професионализирането на активността на тези групи е предизвикала за деяние Интерпол и сътрудниците им.

Освен полицейски органи и правосъдни организации, Интерпол е имал сътрудници и от частния бранш. Такива са били Kaspersky, Group-IB, TrendMicro, Shadowserver и Team Cymru. Особена помощ в интервенцията оказват Group-IB. Базираната в Сингапур компания дава друга разследваща информация, измежду която над 500 IP адреса, свързани с фишинг. Заедно с тях дават и над 1900 адреса, посредством които са се осъществявали рансъмуер офанзиви.

„ Операция Синергия “ е доказателство, че синергията сред интернационалните правоприлагащи организации, полицейските сили и частния бранш е основна за битката с престъпността “. Това съобщи при триумфа на интервенцията изпълнителният шеф на Group-IB Дмитрий Волков.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР