Международната полицейска организация (Интерпол) е издала заповед за издирване на

...
Международната полицейска организация (Интерпол) е издала заповед за издирване на
Коментари Харесай

Интерпол издаде заповед за издирване на Милан Радойчич

Международната полицейска организация (Интерпол) е издала заповед за търсене на Милан Радойчич поради събитията в Банска, удостовери за Радио Свободна Европа (РСЕ) косовският министър Ненад Рашич.


Той добави, че заповедта е издадена въз основа на искане на Министерството на вътрешните работи на Косово посредством UNMIK (Мисията на Организация на обединените нации за краткотрайна администрация в Косово), защото Косово не е член на Интерпол.

Радойчич пое отговорност за нападението в Банска на 24 септември, когато беше погубен служителят на реда Африм Буняку. След това още трима сръбски нападатели, които са били част от въоръжената група, са убити при престрелка с косовската полиция.

След като пое отговорността, Радойчич се отдръпна от поста заместник-председател на „ Сръбската листа “ - най-голямата партия на сърбите в Косово, която се употребява с поддръжката на Белград. Чрез юриста си той декларира, че " персонално " е провел нападението и цялата логистична подготовка, както и че не е уведомил никого за тези проекти.

Косовските управляващи обаче настояват, че зад нападението в Банска стои и страната Сърбия, което формален Белград отхвърля.

Радойчич е арестуван от сръбската полиция на 3 октомври в Белград по обвинявания в " сдружаване за осъществяване на незаконни действия, нелегално произвеждане, владеене, носене и трафик на огнестрелни оръжия и взривни субстанции и тежки закононарушения против общата сигурност ".

Ден по-късно обаче той е освободен с изискването да не напуща Сърбия, като му е неразрешено да върви в Косово.

В дните след нападението в Банска косовската полиция откри огромен боеприпас от оръжия.

Международната общественост изрично осъди това нахлуване, изиска следствие и нападателите да бъдат изправени пред съда.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечла съобщи, че ръководеното от него ведомство ще изиска изгонването на Радойчич от Сърбия, както и на " всички, които са взели участие в планирането и реализирането на терористичната акция " от 24 септември.

Свечла сподели също по този начин, че следствието е посочило, че в нападението в Банска са взели участие " над 80 терористи ".

Медиите в Сърбия оповестяват, че е издадена заповед на Интерпол за още 11 души, свързани със събитията в Северно Косово.

В отчета на генералния секретар за Мисията на Организация на обединените нации за краткотрайна администрация в Косово за 2023 година се показва, че UNMIK е помогнала за издаването на 44 червени заповеди и 12 претенции за екстрадиция в Косово от членове на Интерпол.

" Въз основа на претенции за даване на информация са открити нови 640 случая. Общо 974 случая, свързани с територията или непрекъснатите поданици на Косово, към момента са отворени ", се споделя в отчета./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР