Международната организация RISC-V International, която включва над 1000 компании от

...
Международната организация RISC-V International, която включва над 1000 компании от
Коментари Харесай

RISC-V International стандартизира сървърните чипове с RISC-V архитектура

Международната организация RISC-V International, която включва над 1000 компании от целия свят и се е трансформирала в основен състезател в създаването на чипове, основани на архитектурата RISC-V, приготвя нов план. Според изданието HPC Wire организацията се готви да образува механически спецификации за RISC-V сървърните чипове и системи. По-конкретно става въпрос за одобрение на общоприети хардуерни и софтуерни интерфейси.

Очаква се, че появяването на сходни стандарти ще разреши потреблението на сървъри с решения, основани на RISC-V, в облачните среди, където софтуерът постоянно е виртуализиран. Засега създаването на техническите спецификации се отнася основно до спомагателните съставни елементи като систематични контролери, пластове за виртуализация, системи за зареждане, сигурност и други Спецификацията дефинира и набора от благоприятни условия, налични за систематичния програмен продукт като операционни системи и хипервайзори. Освен това в новите спецификации ще бъде посочена поддръжката на технологии като CXL за сървърни решения, основани на тази архитектура.

Редица компании към този момент създават сървърни RISC-V чипове, в това число Ventana и Esperanto. Те основават свои лични решения, които допълват главната архитектура, само че също по този начин показват подготвеност да следват новите интернационалните RISC-V стандарти. Въпреки това RISC-V към момента не се смята за равностойна опция на x86 и Arm разновидностите, които отдавна се употребяват в сървърните решения. Много компании, измежду които AMD, Apple, Intel, NVIDIA и Qualcomm, в това число и голям брой китайски компании, подложени на санкционе напън разчитат на развиването на тази отворена архитектура.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР