Международната организация Европейски магистрати за демокрация и свободи (МЕДЕЛ) сезира

...
Международната организация Европейски магистрати за демокрация и свободи (МЕДЕЛ) сезира
Коментари Харесай

Европейски магистрати сезираха Юнкер за “тормоза“ върху Лозан Панов

Международната организация Европейски магистрати за народна власт и свободи (МЕДЕЛ) сезира с писмо пpeдceдaтeля нa EK Жaн-Kлoд Юнĸep да обърне особено внимание на обстановката, в която се намира ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Според европейските магистрати той е подложен на непрекъснат напън от българските управляващи.
МЕДЕЛ счита, че заключенията в последните мониторингови отчети на Европейската комисия за България и Румъния са надалеч от действителностите в двете страни. Те не оферират справедлив разбор и не дават годни рекомендации, с цел да окажат действителна поддръжка на България и Румъния за напредъка на правосъдните им системи, написа организацията.
МЕДЕЛ споделя, че Лозан Панов е обект на последователен тормоз от медии и разнообразни институции, в това число и от представители на самата правосъдна система.
“Ситуацията в такава степен е ескалирала, че животът и физическата му цялост са били застрашавани – болтовете на задната гума на служебния му автомобил са открити разхлабени, а маскирани мъже са го “поздравявали “ на входа на Висшия правосъден съвет с прясно отрязани агнешки глави – опасност, употребена от сицилианската мафия през 70-те години. И в двата случая полицията не е направила съществено следствие. Това са единствено дребна част от заканите и натискът, на които е подложен ръководителят на Върховния касационен съд на България, страна, която в Доклада е похвалена от Европейската комисия за положителните резултати в битката с проведената престъпност “, написа магистратската организация.
МЕДЕЛ счита, че има опасения измежду съдийската общественост, че управляващите търсят претекст за отстраняването на арбитър Лозан Панов от поста.
Организацията слага въпроса и за “липсата на промяна в прокуратурата “. Организацията споделя, че след промяната на комунистическия режим у нас прокуратурата остава всъщност непроменена, запазвайки своята конструкция по руски модел.
“Главният прокурор си остава извънредно значим властови фактор, без отговорност, тъкмо какъвто е бил и по време на комунизма. Тази система оцелява и по време на наблюдението, реализирано от страна Европейската комисия и е на път да бъде легитимирана изцяло, чрез последния ѝ отчет “, се споделя в писмото на европейските магистрати.
МЕДЕЛ слага въпрос и за работата на новата антикорупционна комисия (КПКОНПИ). Магистратската организация припомня, че в отчета на Европейска комисия се споделя, че най-значителната стъпка е приемането на промяна на общата рамка за битка с корупцията.
“Докладът по МСП не показва безпокойствие от обстоятелството, че една организация, която има толкоз огромна мощ – от характерните задания на разследващите служби, потреблението на специфични разследващи средства до конфискациите, има политически назначавано управление. Също по този начин, се постанова да отбележим, че няма правила, които да уреждат контрола над тази организация “, считат магистратите.
Те дефинират като доста притеснителен фактът, че комисията е призовала за инспекция Лозан Панов, което може да бъде употребявано като мотив прокуратурата да стартира следствие. МЕДЕЛ припомня, че той отхвърли да се яви пред комисията, тъй като това нарушава правилото на разделяне на управляващите и всъщност – върховенството на правото.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР