Международната организация Асоциация на европейските журналисти със седалище в Брюксел,

...
Международната организация Асоциация на европейските журналисти със седалище в Брюксел,
Коментари Харесай

Асоциацията на Европейските журналисти с апел към Европа да съхрани свободата на словото

Международната организация Асоциация на европейските публицисти със седалище в Брюксел, дружно с партньорските организации за независимост на медиите, разгласиха отворено писмо, адресирано до ръководителите на главните институции на Европейски Съюз. В него те показват дълбоката си угриженост от заплахата държавните управления да употребяват битката с пандемията Covid-19 като предлог да санкционират самостоятелните и сериозни медии и да вкарат ограничавания за достъпа на публицистите до институциите и личностите, които взимат решения.

Писмото е в благозвучие и с декларацията на топ специалистите на Организация на обединените нации, ОССЕ и Междуамериканската комисия, които по-рано насочиха мощно предизвестие, че държавните управления, вместо да употребяват пандемията, с цел да получат по-широки пълномощия, които могат да нарушат жизненоважните интернационалните стандарти за отбрана на свободата на медиите, би трябвало да предизвикват свободния поток на информация по време на пандемия.

Ето и цялостният текст на апела на журналистическите организации, оповестен на страницата на интернационалната АЕЖ.

ДО: 

Урсула Фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

Шарл Мишел, ръководител на Съвета на Европейски Съюз

Давид Сасоли, ръководител на Европейския парламент

25 март 2020 година

Апел към Европа да запази свободния поток на информация при оправянето с COVID-19 

Уважаеми ръководители на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент,

Ние, долуподписаните организации за независимост на печата и независимост на изложение, желаеме да изразим дълбоката си угриженост по отношение на заплахата държавните управления да се възползват от пандемията Covid-19, с цел да санкционират самостоятелните и сериозни медии и да вкарват ограничавания за достъпа на медиите до процеса на взимане на решения и дейностите от ръководещите.

Свободният поток от самостоятелни вести е по-голям от всеки път, както за информиране на обществеността за жизненоважните ограничения за битка с вируса, по този начин и за поддържане на изпитателно публично вглеждане и спор по отношение на адекватността на тези ограничения.

В това отношение поддържаме взаимното изказване на тримата световни и районни специфични докладчици за свободата на изложение, Дейвид Кей (ООН), Харлем Дезир (ОССЕ) и Едисон Ланза (ОАС), че „ правото на независимост на изложение (…) важи за всички и на всички места и може да бъде подложено само в изключителни случаи на малцина  и ясно дефинирани ограничавания “.

Въпреки че ние оценяваме, че са нужни избрани незабавни ограничения за битка с пандемията, всички те би трябвало да са по едно и също време належащи, пропорционални, строго лимитирани във времето и да подлежат на постоянен надзор, с цел да се реши непосредствената здравна рецесия. За страдание, многочислени държавни управления по света към този момент употребяват пандемията, с цел да претендират за несъразмерни пълномощия, които могат да подкопаят демократичните институции, в това число свободната преса. Тези рискови развития елементарно биха надживели актуалната здравна рецесия, в случай че не предприемем дейности незабавно да ги спрем.

Тази седмица унгарското държавно управление изиска безкрайно удължение на изключителното състояние и пълномощието да постанова присъди като затвор до пет години на публицисти и други за разпространение на погрешна информация, обвързвана с COVID-19.

Нашите организации са наясно с заплахите от дезинформацията и по какъв начин тя се употребява от безскрупулни групи за предизвикателство на суматоха и разделяне. Това обаче не оправдава драконовските пълномощия, за които има риска  да бъдат употребявани против публицисти, чиято работа е нужна за отбрана на публичното здраве и обезпечаване на отчетност.

Не е изненадващо, че Унгария, със своята процедура в подкопаването на медийната независимост, е първата страна членка на Европейски Съюз, която предприе такова извънредно и опортюнистично преодоляване на властта. Няколкото останали самостоятелни медии в страната постоянно са атакувани и упреквани, че популяризират „ подправени вести “ за покачване на елементарни въпроси по отношение на подготвеността и тактиката на държавното управление за справяне с пандемията. Ако бъде утвърден, този нов закон ще даде на унгарското държавно управление комфортен инструмент за заплашване на публицистите и тласкането им към самоцензура. Страхуваме се, че това е стъпка към цялостното угнетяване на медийната независимост в Унгария, което може да надживее пандемията.

Ако този закон бъде признат, той би основал застрашителен казус за други държави-членки на Европейския съюз, изкушени да следват образеца на Унгария – тревожни знаци съществуват и в други страни – и да нанесе несметни вреди на главните права и народна власт, както и да подкопае напъните за преустановяване на пандемията.

Второ, нашите организации също по този начин са загрижени за разпространяването на ограниченията за засилено следене, въведени за наблюдаване на разпространяването на вируса. Въпреки че разбираме евентуалните изгоди, потреблението на следенето и следенето би трябвало да имат подобаващ контрол и да бъдат ясно лимитирани до справяне с пандемията. Безконтролното следене заплашва неприкосновеността на персоналния живот и отбраната на персоналните данни, и в това време правото на публицистите да пазят източниците си бива подкопана и самоцензурата се покачва.

Трето, нашите организации са загрижени за достъпа на медиите до държавните чиновници, взимащите решения, медицинските специалисти и тези, които са на първа линия на пандемията. Много страни са въвели ограничавания на свободата на придвижване, за които настояваме, че не би трябвало да се употребяват, с цел да препятстват работата на медиите да свидетелстват за рецесията.

В същото време, доста държавни управления лимитират достъпа до длъжностни лица, като понижават физическото наличие на публицистите на конференции. Словения и Чехия да вземем за пример оповестиха, че ги приключват изцяло. Не би трябвало да се позволяват такива ограничения за ограничение на изпитателното медийно внимание върху дейностите на  правителствата.

Намираме се в ранните стадии на пандемията, когато, значително, държавните управления и медиите си сътрудничат тясно, до момента в който се борят да отговорят на тази невиждана опасност за публичното здраве. И двете страни имат обвързване да подсигуряват, че обществеността е изцяло осведомена и реакцията на пандемията е допустимо най-ефективна.

Ние обаче осъзнаваме ясно, че с продължаването на рецесията и повишаването на броя на смъртните случаи, с огромната загуба на работни места и с световната криза, дейностите и решенията на държавните управления ще бъдат подложени на тестване. Изкушението за някои държавни управления да злоупотребяват с новопридобитите си изключителни пълномощия, с цел да задушават рецензията, в някои случаи ще бъде голямо. Това не би трябвало да се позволява.

В интервал, когато главните права на нашите жители се попречват на доста места в Европа, става все по-необходима сериозната дарба на медиите, с цел да се подсигурява, че злоупотребата с тези нови пълномощия не е по-силна отвсякога.

Ето за какво ви призоваваме да употребявате силата на вашите институции, с цел да гарантирате, че главните права на индивида и свободата на печата ще бъдат предпазени, до момента в който Европейският съюз се стреми да се оправи с пандемията COVID-19.

По-специално ви молим:

– Настоятелно да се противопоставите на ограниченията, които понастоящем се подхващат от Народното събрание в Унгария, и изрично да поясните, че Европейският съюз няма да одобри използването на изключително законодателство, което подкопава главните права на индивида и медийните свободи.
– Да изисквате държавните управления да обезпечат цялостен достъп на медиите и публицистите до лицата, вземащи решения и участниците на фронта на здравната рецесия, както и до по-широкото действие на държавните управления
– Да обявите, че публицистиката и свободният поток на информацията са основни за напъните на Европа да ограничи пандемията с COVID-19.
 
С почитание,

ЧЛЕН 19 (Article 19)

Асоциация на европейските публицисти (AEJ)

Европейски център за независимост на печата и медиите (ECPMF)

Европейска федерация на публицистите

Free Press Unlimited (FPU)

Индекс за цензурата (Index on Censorship) 

Международна федерация на публицистите (International Federation of Journalists IFJ)

Международен Прес институт (International Press Institute (IPI)

Репортери без граници (Reporters Without Borders (RSF)

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР