Международната общност изрази безпокойство, че правителството на американския президент Доналд

...
Международната общност изрази безпокойство, че правителството на американския президент Доналд
Коментари Харесай

Говоренето на САЩ за нарастваща заплаха от Иран раздухва опасността от война

Международната общественост изрази безпокойствие, че държавното управление на американския президент Доналд Тръмп върви към война с Иран на фона на песимизъм към изказванията на Вашингтон, че Ислямската република съставлява възходяща опасност за Съединени американски щати и съдружниците им в Персийския залив и оттатък него.

Американската войска отхвърли изразените от английски военачалник подозрения за сходна опасност. Президентът Доналд Тръмп опроверга обява, че държавното управление му разполага с осъвременен проект за изпращането на над 100 000 бойци, с цел да противодействат на Иран, в случай че се наложи. След това Тръмп обаче разпали още повече полемики с думите си: " Дали бих го направил? Безусловно ".

Изказването на генерала извади нескрито скептичността на интернационалната общественост към американското скупчване на военни сили в Близкия изток, завещание от нашествието в Ирак през 2003 година, която бе учредена на погрешни разследващи данни. Представителите на Съединени американски щати не са посочили обществено никакви доказателства, с цел да поддържат изказванията си за засилваща се иранска опасност на фона и на други сигнали за безпокойствие измежду съдружниците.

След като напрежението в района стартира да нараства, английският министър на външните работи Джереми Хънт съобщи, че страната му се безпокои от риска от инцидентно експлоадиране на спор " вследствие на непреднамерено изостряне на обстановката от която и да било от двете страни ". След това през вчерашния ден Испания краткотрайно изтегли една от фрегатите си от командвания от Съединени американски щати боен флот, който плава към Ормузкия пролив. Това беше последвано от необикновеното обществено оборване на изказванията на държавното управление на Тръмп от генерала.

" Не, няма възходяща опасност от подкрепяните от Иран сили в Ирак и Сирия ",

сподели генерал-майор Крис Гика, върховен офицер от подкрепяната от Съединени американски щати интернационална коалиция против групировката " Ислямска страна ". По видеоконферентна връзка от щабквартирата на обединението в Багдад той съобщи пред кореспонденти в Пентагона, че обединението следи наличието на подкрепяните от Иран сили, " както и необятен кръг други (сили), тъй като такава е заобикалящата съдружните сили среда ".

Генералът обаче добави: " Има забележителен брой милиции в Ирак и Сирия и на този стадий не следим възходяща опасност от която и да било от тях ".

По-късно денем, опровергавайки на процедура изказване на съюзнически офицер - нещо, което е извънредно - Централното командване на Съединени американски щати съобщи, че изявлението на Гика " е в несъгласие с откритите достоверни закани ", произлизащи от подкрепяните от Иран сили в Близкия изток. В документално изказване командването уточни, че обединението в Багдад е повишила степента на бойна подготвеност за всички военнослужещи в Ирак и Сирия.

" В резултат (коалицията) в този момент е във висока степен на бойна подготвеност и в това време продължаваме да следим деликатно достоверните и може би неизбежни закани за американските сили в Ирак ", се добавя в изказването.

В Белия дом, Тръмп, който неведнъж се е изказвал в интерес на това да се заобикалят дълготрайни спорове в Близкия изток, омаловажи обявата на в. " Ню Йорк таймс ", че Съединени американски щати разполагат с осъвременен проект, предусещащ да изпратят до

120 000 бойци, които да окажат отпор на Иран, в случай че нападне американските сили.

" Дали бих го направил? Безусловно. Не сме възнамерявали обаче такова нещо. Надявам се, че няма да ни се постанова да планираме такова нещо. Ако въпреки всичко го създадем, ще изпратим много повече бойци от това ", сподели той.
Потвърждавайки опровержението на американския президент, държавният секретар Майк Помпейо съобщи на взаимната си конференция в Сочи с съветския министър на външните работи Сергей Лавров, че " Съединени американски щати поначало не се стремят към война с Иран ".

Представител на държавното управление на Тръмп сподели, че състояла се неотдавна дребна среща на представители от сферата на сигурността не е била с фокус върху даването на боен отговор на Иран, а в основата й са били редица други политически варианти, в това число дипломацията и икономическите наказания. Той пожела анонимност, тъй като приказва за вътрешни разисквания.

Лавров съобщи, че Помпейо му е споделил, че вероятното разполагане на 120 000 американски бойци в Близкия изток е единствено " слух ". Руският министър на външните работи добави, че що се отнася до Иран, интернационалната общественост би трябвало да се концентрира върху дипломацията, включително по евентуално взривоопасната тематика за иранската нуклеарна стратегия, на която бяха наложени ограничавания по силата на постигнатото с посредничеството на Съединени американски щати през 2015 година съглашение, напуснато от Тръмп.

Специалният американски делегат за Иран Брайън Хук сподели пред кореспонденти, които бяха с делегацията на Помпейо в Брюксел, че държавният секретар е споделил разследващи сведения за Иран със съдружниците, защото " Европа споделя безпокойството на Съединени американски щати за стабилността в Персийския залив и Близкия изток ". Това, което обаче европейците не споделят, е по-агресивният метод на Вашингтон към Техеран.

" Много сме разтревожени от риска от инцидентно експлоадиране на спор

вследствие на непреднамерено изостряне на обстановката от която и да е от двете страни ", съобщи пред кореспонденти в Брюксел английският министър на външните работи Хънт. " Това, от което се нуждаем, е интервал на мира, с цел да създадем по този начин, че всеки да разбере какво мисли другият ", добави той.

Миналата седмица представители на държавното управление на Съединени американски щати обявиха, че са забелязали признаци за ирански мерки за евентуални офанзиви против американските сили и ползи в Близкия изток. Вашингтон обаче не разясни каква тъкмо е опасността.

Съединени американски щати разполагат с към 5000 бойци в Ирак и към 2000 в Сирия като част от съдружната акция за разгромяването на групировката " Ислямска страна " там. Те също така от дълго време имат и най-различни военновъздушни и военноморски подразделения, ситуирани в Бахрейн, Катар и на други места в Персийския залив, чиято роля е, от една страна, да подкрепят военните интервенции против " Ислямска страна ", а, от друга - да парират иранското въздействие.

Ген. Гика направи изявлението си на фона на трагичното повишение на напрежението в Близкия изток. През последните дни Съединени американски щати подредиха на групата на самолетоносача " Ейбрахам Линкълн " да отплава за района на Персийския залив, натам бяха изпратени и четири бомбардировача Б-52. Вашингтон трансферира и противоракетна батарея " Пейтриът " към неназована страна в района. Към вчерашния ден " Линкълн " и групата му бяха минали през протока Баб ел Мандеб в Червено море, само че представители на Съединени американски щати не пожелаха да разкрият точното му местоположение.

В неделя напрежението се усили в допълнение след известията, че четири търговски кораба, хвърлили котва край крайбрежията на Обединените арабски емирства, са били развалени при бойкот.

В ОАЕ беше изпратен американски боен екип, който да проверява.

Представител на Съединени американски щати съобщи, че по първична оценка всеки транспортен съд е с дупка с размери 1.5 на 3 м, покрай или малко под нивото на водата. По първична версия дупките са породени от експлоадиране на експлозиви, сподели източникът, който няма позволение да разисква обществено елементи от следствието.

Вчера представителят призна, че е гледал фотоси от вредите по корабите, само че тези фотоси към този момент не са оповестени. Той добави, че екипът продължава огледа на вредите по кораба и че управлението на Съединени американски щати към момента не е получило окончателния отчет.

Първоначалната оценка на екипа е, че вредите са нанесени от ирански съдружници или от подкрепяни от Иран ирански съдружници, само че екипът към момента преглежда доказателствата и не е излязъл с дефинитивно умозаключение, съобщи цитираният американски представител. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР