Международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“ публикува днес своя традиционен Индекс

...
Международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“ публикува днес своя традиционен Индекс
Коментари Харесай

Прозрачност без граници отново класира България като най-корумпирана в ЕС

Международната неправителствена организация „ Трансперънси интернешънъл “ разгласява през днешния ден своя обичаен Индекс за усещане на корупцията за 2019 година Той класира България на 74-то място измежду 180 следени страни. Индексът слага страната ни преди всичко в Европейския съюз по "усещане за корупция ".
По скалата от 0 до 100, където 0 е най-високо, а 100 - най-ниско чувство за корумпираност, България има 43 пункта.
На върха на класацията с 87 пункта застават Нова Зеландия и Дания, а на дъното са Сомалия (9) и Южен Судан (12).
Класацията е формирана въз основа на няколко проучвания. И тази година, както и всички предходни от 2012-а година до момента, България е с най-голям показател на корупцията измежду страните в Европейски Съюз. В международен мащаб през 2019-а страната ни се е покачила от 77-мо на 74-то място.
"Когато сте под междинната стойност на показателя (50 пункта), това значи, че има систематични или дълбоки проблеми с корупцията. В последните 7 година ние стабилно се задържаме на това равнище. Липсва значителен прогрес в битката с корупцията ", разяснява изпълнителният шеф на Асоциация "Прозрачност без граници " Калин Славов и заключи: "Пациентът е в полубудна кома ".
Като съществени насоки за ограничение на корупцията се показват намаляването на "големите пари " в политиката и насърчаването на гражданското присъединяване при взимането на решенията.
От страните от Европейски Съюз най-близко до България в показателя са Унгария и Румъния, които в последната година претърпяха съществени рецензии във връзка с битката с корупцията и правовия ред. "Тук би трябвало да отчетем, че не ние се качваме към тях, а те слизат към нас ", разяснява Славов.
"И тази година няма изненада. Промяната в позицията е допустима, само в случай че бъдат направени структурни промени в институциите, които водят до смяна в публичните връзки ", разяснява политологът Огнян Минчев, ръководител на Управителния съвет на "Прозрачност без граници ".
Както нормално скандинавските страни са на върха на класацията – първа е Дания, следвана от Финландия и Швеция. Швейцария заема четвъртото място.
В съпоставяне сред България и другите европейски страни се вижда освен неналичието на развиване, само че е налице наклонност на съществено закъснение. Разликата е изключително забележима на фона на позитивния тренд в страните от Централна и Източна Европа, разяснява Калин Славов.
Италия и Гърция записват огромен прогрес от 2012 година до момента – и в двете страни има съответни усъвършенствания, в това число приемане на антикорупционни закони в Италия и основаването на антикорупционни организации и в двете страни.
Повечето посткомунистически страни обаче имат проблеми с ефикасното справяне с корупцията, означават създателите, като дават за образец отслабването на правосъдната система в Унгария, Полша и Румъния, както и свадите с чешкия министър председател. Сред страните с максимален прогрес са и Естония, която от 2012 година до момента повишава показателя си с 10 пункта, до 74 и Чехия, която се повишава до 54 пункта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР