Международната космическа станция може да стане частна – това иска

...
Международната космическа станция може да стане частна – това иска
Коментари Харесай

Тръмп иска да приватизира Международната космическа станция като имот

Международната галактическа станция може да стане частна – това желае Белият дом, който разгласи, че отказва да финансира скъпата стратегия на НАСА през идващите години, заяви „ Вашингтон пост “.

Администрацията на някогашния строителен бизнесмен Доналд Тръмп мисли да превърне МКС в нещо като неподвижен парцел в орбита, приватизиран от частната промишленост.

Белият дом възнамерява да спре финансирането на станцията до 2025 година и да остави това на частни притежатели.

" Решението за спиране на директната федерална помощ на МКС през 2025 година не значи, че апаратът ще бъде изведен от орбита тогава - допустимо е промишлеността да продължи да употребява някои детайли или благоприятни условия като част от бъдеща комерсиална платформа ", се споделя в документ за вътрешно прилагане, получен от " Вашингтон пост ".

Сега планът се ръководи от галактическите организации на Съединени американски щати и Русия с присъединяване на европейската, японската и канадската организации.

До момента Съединени американски щати са похарчили близо 100 милиарда $ за станцията и по тази причина проектът евентуално ще срещне остра опозиция. Миналата седмица сенаторът републиканец Тед Крус разяснява, че единствено малоумници могат да решат да спрат финансирането на орбиталната станция.

В бюджета на държавното управление за 2019 са планувани 150 млн. $ за изследване на евентуалната приватизация. Белият дом ще изиска „ разбори на пазара и проекти за развиване “ от частния бранш.

Франс прес отбелязва, че не е получила коментар от НАСА за новата концепция на Тръмп.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР