Международната комисия по климатичните промени (IPCC) публикува наскоро специален отчет,

...
Международната комисия по климатичните промени (IPCC) публикува наскоро специален отчет,
Коментари Харесай

Шанс да се спаси човечеството - преминаването към етика на ползването

Международната комисия по климатичните промени (IPCC) разгласява неотдавна специфичен доклад, в който имаше, както положителни, по този начин и неприятни вести за човечеството. Добрите се състоят в това, че в атмосферата ще би трябвало да се изхвърля доста повече въглерод, с цел да се нагрее планетата до сериозните 1,5 градуса по Целзий. Следователно имаме повече време за избавление, в сравнение с се считаше до в този момент. Лошите вести споделят, че последствията от превишаването на този предел ще бъдат прекомерно ужасни. Всичко, което по-рано се смяташе, че ще се случи единствено след повишението на температурата с 2 градуса, на процедура ще стартира и след пресичането нищожно по-нисък лимит. Човечеството ще изпита дефицит на храна поради понижаване на реколтата, а някои територии ще би трябвало да бъдат напуснати. IPCC на процедура озвучи явен апел да се направи нещо, написа Foreign Policy.
Необходимо е да се понижат годишните световни излъчвания на въглероден двуокис на половина през идващите 12 години и да се доближат нулеви излъчвания към средата на настоящия век. Трудно е да се оцени драматичността на тази трактория, защото за спасението на планетата човечеството ще би трябвало изцяло и внезапно да промени цялата тенденция на развиването на цивилизацията.
Повечето хора се надяват, че могат да избегнат злополуката благодарение на чисти системи за генериране на сила, което ще разреши изцяло да се избавим от въглеродните излъчвания. Но до тогава този проект работеше зле. Глобалното замърсяване продължава да нараства от година на година. И горния предел не се вижда. Дори след подписването на Парижкото съглашение за климата и приемането на държавни решения в целия свят IPCC предвижда, че човечеството се стреми към увеличението на температурата на земята с 3,4 градуса по Целзий, по тази причина заличаването е неизбежно.
И казусът не е в това, че се поставят малко старания. Разбира се си коства да се стараем повече, само че работата е в това, че международната стопанска система се развива доста по-бързо, в сравнение с страните са способни да минават към чисти типове сила. IPCC счита, че излъчванията би трябвало да се сведат до нула към средата на 21-ви век. Но към този интервал растежът на световната стопанска система ще се утрои. Това значи - три пъти повече произвеждане и ползване, в сравнение с имаме през днешния ден. Дори стопанска система със настоящия размер е мъчно да бъде изчистена от нездравословните излъчвания, а три пъти по-голяма -още повече.
Ако икономическият напредък продължава със сегашните темпове, с цел да се спрат излъчванията до 2030 година би трябвало да се понижават с 11% всяка година. Това е три пъти по-бързо, в сравнение с човечеството е способно при най-оптимистичните сюжети, сочат плановете на учените. При оптимални старания бихме могли да отстраняваме въглерода със скорост 3-4% на година. Но това не е задоволително. За решаването на казуса IPCC оферират проект, наименуван BECCS, който предлага преход на биологична сила и системи за добиване и погребение на водорода.
Става въпрос за основаването на големи плантации, чиято годишна продукция ще се изгаря на енергийни станции. При това на тръбите ще бъдат открити системи, които ще извличат въглерода от дима, който на собствен ред ще се закопава надълбоко подземен. Всичко това наподобява елементарен метод да се решат всички проблеми, което ще разреши на стопанската система да се развива с естествени темпове. Но проектът е проблематичен. Първо, няма гаранции за това, че технологиите ще могат да всмукват нездравословните излъчвания задоволително дейно. Но даже да е по този начин пораждат други трудности. Например за внедряването на BECCS би трябвало да се отдели територия за енергийните плантации, равна по повърхност на две Индии. Това ще значи загуба на 10% от международните гори и понижаване със 7% на биологичното многообразие, без да приказваме за усилването на към този момент съществуващи рецесии със съкращаването на водоснабдяването и замърсяването на почвите.
След продължителна рецензия IPCC сформира нов проект за спасението на Земята, който не се основава на технологията. Става въпрос за фундаментална смяна на логиката на стопанската система. Вместо непрекъснатото повишаване на промишленото произвеждане непременно учените оферират елементарна опция - да се използва по-малко. IPCC предлага да се редуцира световното ползване на материали с 20%, изключително в богатите страни. Как да се направи това? Да се откажем от еднократните артикули в интерес на тези, които могат да се употребяват дълго време. Това значи също да се ремонтират към този момент съществуващи движимости, вместо да се купуват нови.
На човечеството ще му се наложи да премине от модела на притежание към нравственос на използването . Намаляването на индустриалното произвеждане ще редуцира потребността от сила, а това ще облекчи задачата за добиване на въглерод, с цел да се отиде по-далече от сериозната климатична точка. Тъй като този сюжет не допуска териториални и естествени жертви, той оставя повече пространство за опити да се възстановят горите, да се пребори гладът и да се усъвършенства биологичното многообразие.
Превод: Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР