Международната коалиция под ръководството на САЩ анонсира създаването на нова

...
Международната коалиция под ръководството на САЩ анонсира създаването на нова
Коментари Харесай

Defense Post: САЩ започнаха да изграждат квазидържавата „Сирийски Кюрдистан”

Международната коалиция под управлението на Съединени американски щати анонсира основаването на нова военна конструкция в Сирия – Сили за сигурност на границите (ССГ). Над тяхното основаване и образование се работи взаимно със Сирийските демократични сили (SDF), съобщил представителят на пресслужбата на обединението Том Уил, представен от изданието Defense Post. Базата за новата силова конструкция в действителност се явяват към 15 хиляди представители на SDF, които ще бъдат прегрупирани за новата задача като гранични сили за сигурност, защото битката против ИД към този момент е приключила, декларирал полковник Уил.

Коалицията възнамерява бройка на ССГ към 30 хиляди души. Числеността на SDF също е оценена на 30-40 хиляди бойци, болшинството от които са кюрди-опълченци. Според Уил, тези сили за сигурност ще бъдат ситуирани в долината на Ефрат около западните околности на територията, следена от Съюз на демократичните сили.

„ По подобен метод Съединени американски щати стартират да построяват квазидържавата Сирийски Кюрдистан вътре в рамките на Сирия. Възможно е във Вашингтон да смятат такова развиване на събитията най-хубавият вид от вероятните. Всъщност те пускат духа от бутилката” – споделя ръководителят на аналитичното издание ИА REGNUM Юрий Барабанчик.

Според него, тази самодейност на Съединени американски щати, ориентирана към изостряне на обстановката в Сирия дава още един мотив на водачите и политическите елити на Иран и Турция дефинитивно да се убедят, че никакви сделки със Съединени американски щати – ни стратегически, ни тактически не могат да се реализиран без основни вреди на националните стратегически ползи.

Анкара и Техеран се тормозят, че Вашингтон може да инспирира кюрдски анклави на тяхна територия, а това може да разклати стабилността на целия Близък Изток. Например в случай че кюрдите отрежат част от Западен Иран, ще ги последват азерите в Северен Иран и от Иран няма да остане почни нищо. Ситуацията с кюрдите в Анадола въобще няма потребност от пояснения.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР