Международната коалиция под ръководството на САЩ анонсира създаването на нова

Международната коалиция под ръководството на САЩ анонсира създаването на нова ...

Defense Post: САЩ започнаха да изграждат квазидържавата „Сирийски Кюрдистан”.

Международната коалиция под ръководството на САЩ анонсира създаването на нова военна структура в Сирия – Сили за сигурност на границите (ССГ). Над тяхното създаване и обучение се работи съвместно със Сирийските демократични сили (SDF), съобщил представителят на пресслужбата на коалицията Том Уил, цитиран от изданието Defense Post. Базата за новата силова структура всъщност се явяват около 15 хиляди представители на SDF, които ще бъдат прегрупирани за новата мисия като гранични сили за сигурност, тъй като борбата срещу ИД вече е завършила, заявил полковник Уил.
 
Коалицията планира численост на ССГ около 30 хиляди души. Числеността на SDF също е оценявана на 30-40 хиляди бойци, мнозинството от които са кюрди-опълченци. Според Уил, тези сили за сигурност ще бъдат разположени в долината на Ефрат покрай западните покрайнини на територията, контролирана от СДС.
 
„По такъв начин САЩ започват да изграждат квазидържавата Сирийски Кюрдистан вътре в границите на Сирия. Възможно е във Вашингтон да считат такова развитие на събитията най-добрият вариант от възможните. Всъщност те пускат духа от бутилката” – казва ръководителят на аналитичното издание ИА REGNUM Юрий Барабанчик.
 
Според него, тази инициатива на САЩ, насочена към изостряне на ситуацията в Сирия дава още един повод на лидерите и политическите елити на Иран и Турция окончателно да се убедят, че никакви договорки със САЩ – ни стратегически, ни тактически не могат да се постигнат без съществени щети на националните стратегически интереси.
 
Анкара и Техеран се притесняват, че Вашингтон може да инспирира кюрдски анклави на тяхна територия, а това може да разклати стабилността на целия Близък Изток. Например ако кюрдите отрежат част от Западен Иран, ще ги последват азерите в Северен Иран и от Иран няма да остане почни нищо. Ситуацията с кюрдите в Анадола изобщо няма нужда от обяснения.
 
 Превод и редакция: БЛИЦ
 

Източник: blitz.bg