Международната футболна асоциация (ФИФА) твърдо застана зад своя президент Джани

...
Международната футболна асоциация (ФИФА) твърдо застана зад своя президент Джани
Коментари Харесай

Шефът на ФИФА бил близък приятел с оправдалия го прокурор

Международната футболна асоциация (ФИФА) твърдо застана зад своя президент Джани Инфантино по повод започналото в края на юли ново разследване против него , потвърждавайки, че " не е осъществено нищо престъпно ". Във формат " въпроси/отговори " представител на ФИФА изложи формалната позиция.

Запитан дали срещите с прокурори са легални в Швейцария, той съобщи " не е нелегално на никое място по света ". 

Но швейцарското държавно управление назначи специфичния прокурор Щефан Келер да проверява връзките сред президента на ФИФА Джани Инфантино и швейцарския основен прокурор Михаел Лаубер.  Лаубер към този момент подаде оставка , откакто швейцарски съд заключи, че той е прикривал срещите си с Инфантино и е излъгал по време на следствието за корупция във ФИФА.

Последното разобличаване бе направено от специфичния прокурор Щефан Келер, който счита, че има  " детайли, които сформират укоримо държание " при връзките сред двамата.

В изказването си представителят на ФИФА разяснява това по този начин: " По времето на срещите сред президента на ФИФА и основния прокурор на Швейцария, основната прокуратура организираше следствие на повече от 20 случая, свързани с ФИФА и ФИФА бе наранена страна в него. Затова е разумно президентът на ФИФА да се е срещал с основния прокурор. Срещите или контактите сред двете страни са нормални при едно следствие. "

От ФИФА подчертаха, че повода за срещите била да се построи доверие с основната прокуратура след години на корупция, като първата среща сред Инфантино и Лаубер е била единствено 24 дни след встъпването на италиано-швейцареца в служба. Тези срещи не били секрети. 

" Местата на срещите бяха посочвани от прокуратурата и бяха обществени, като хотели и заведения за хранене - прибавят от ФИФА. - Президентът на ФИФА не е избирал местата. Всички срещи бяха публично насрочвани много от по-рано от основната прокуратура и са упоменати в нейния календар. В нито един от правилниците на ФИФА няма обвързване президентът да води протоколи от всевъзможни сходни срещи ".

В изказването се насочва рецензия към специфичния прокурор Щефан Келер с твърденито, че " няма съществени аргументи или юридическа основа " за формиране на следствие. И се прибавя, че Келер е почнал да работи, без да даде опция на Инфантино да даде пояснения.

От ФИФА натъртват също на обстоятелството, че въпросните срещи към този момент са били разследвани от различен специфичен прокурор - Риналдо Арнолд, който завърши делото, без да повдигне обвинявания. Въпросното следствие против Инфантино бе за манипулиране на институции и включване на " нетрадиционни средства " с цел да поддържа властта си и да подкопава позициите на съперниците си във ФИФА.

Но, съгласно немския вестник " Зюддойче Цайтунг ", против Арнолд през юни е повдигнато обвиняване, че е непосредствен другар още от детинство на Инфантино.

Още като началник на УЕФА Инфантино предложения прокурора на мач на стадион " Уембли " през 2015 година, на жребия за Шампионската лига в Нион през февруари 2016-а, а след това и на конгреса на ФИФА същия месец, когато бе определен за президент на ФИФА. Впрочем, точно Арнолд провежда нахлуването на основната прокуратура, отпред с Михаел Лаубер, в центпалата на ФИФА, с цел да събере доказателствата, които по-късно блокираха Мишел Платини и той не можа да се кандидатира за президент против Инфантино. По-късно Риналдо Арнолд бе забелязан във ВИП-ложите на международното състезание в Русия през 2018 година да театралничи за селфи с краля на Испания.

Още през март надзорният орган на швейцарската прокуратура разгласява 48-страничен отчет за сговор сред прокурорите Михаел Лаубер и Риналдо Арнолд във връзка с следствията против ФИФА.

В последното изказване от ФИФА се неглижира новото следствието против Инфантино, което било почнало " главно поради анонимни недоволства, подадени в кантона Берн ". 

" Човек може единствено да допуска за какво са били отправени тези недоволства, откакто не знае тяхното наличие. Но обективно те предизвикват огромни вреди на ФИФА и на нейния президент Джани Инфантино ", споделя представителят и добави, че в швейцарското законодателство има " извънредно невисок предел " за започване на следствие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР