Международната федерация по лека атлетика (IAAF) затегна контрола около маратонките

...
Международната федерация по лека атлетика (IAAF) затегна контрола около маратонките
Коментари Харесай

"Бързите" маратонки отговарят на изискванията въпреки затегнатите мерки в бягането

Международната федерация по лека атлетика (IAAF) стегна контрола към маратонките за тичане. От организацията оповестиха, че не разрешават потреблението на всички обувки, чиято подметка е по-дебела от 40 мм.

В допълнение всяка маратонка, която е направена по нова технология след 30 април, би трябвало да е била пусната в продажба на пазара четири месеца преди да бъде употребена в надпревари под егидата на IAAF. Забранява се още потреблението на обувки, които имат повече от една твърда вътрешна приставка.

Такива бяха маратонките на Елиуд Кипчоге, който в специфичен план пробяга 42.195 км за под 2 часа. Кениецът слезе под митичната граница на маратона с първообраз Nike AlphaFLY, който беше направен само за събитието.

Маратонките са направени от три карбонови плъгини и му разрешиха да бяга с 4% по-бързо. Подметката на обувката е голяма, като вътрешната част е изрязана, а под меката част на стъпалото са ситуирани два пружиниращи детайла.

" When a shoe company puts multiple carbon plates in a shoe with cushion between the plates, it is no longer a shoe. It`s a spring and a clear mechanical advantage. " - Runner @ryanhall3 on Eliud Kipchoge`s unreleased Nikes for his sub 2 marathon. pic.twitter.com/qJ1y8VgFGx
- Darren Rovell (@darrenrovell) October 18, 2019

Темата доби необятен отзив, откакто паралелно с достижението на Кипчоге " Найки " пусна в продажба първообраз Vaporfly. Почти всички състезатели в челото на огромните маратони носеха такива маратонки, като мнозина специалисти акцентираха, че обувките дават непочтено преимущество.

След новите правила на IAAF серията Vaporfly дава отговор на условията и състезателите ще продължат да ги употребяват.

" Не е наша задача да контролираме целия пазар на спортни обувки, само че наш дълг е да запазим целостта на елитната конкуренция, като подсигуряваме, че обувките, носени от елитни състезатели, не оферират никаква несправедлива помощ или преимущество ", сподели ръководителят на IAAF Себастиан Коу.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР