Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) оповести официално своя годишен

...
Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) оповести официално своя годишен
Коментари Харесай

Как слушаме музика ‘2019

Международната федерация на звукозаписната промишленост (IFPI) оповести публично своя годишен отчет „ Как слушаме музика‘2019 “. Текстът проучва отношението и желанията към звукозаписи  на потребителите сред 16 и 64 години в над 21 страни по света. Eто и главните моменти:

•    Слушането на музика нараства. Участниците в изследването прекарват всекидневно по 18 часа в слушане на музика през седмицата, като означават растеж по отношение на оповестените през 2018 година 17,8 часа. Това значи близо 2,6 часа повече прекарани в слушане на музика, което е равностойно на  прослушването на 52 триминутни части на ден.

 •   54% от интервюираните споделят, че са „ привлечени “  и даже „ фанатично пристрастени “ към слушането на музика. В обсега 16-24 годишни това отношение нараства до 63%.

•    Все повече слушатели от по-горните възрастови групи са фенове на легалните аудио-стрийминг услуги. 64% от всички респонденти са били дейни ползватели на музикални аудио-стрийминг услуги през миналия месец, което е растеж от +7% по отношение на миналата година. Най-сериозен скок се вижда в групата на 35-64-годишните. 54% от тези слушатели са имали достъп до музикални стрийминг услуги през миналия месец, което съставлява растеж от +8% по отношение на 2018 година

•    Нарушенията на авторското право и сродните му права остават съществено предизвикателство пред стабилността на музикалната екосистема. 27% от участниците в изследването признават потребление на нелицензирани способи за слушане или достъп до музика през миналия месец, като 23% са употребили противозаконни стрийм-рипинг услуги (трансформиране на стрийминга във формати, които разрешават сваляне). Това е и най-разпространената форма на пиратство сега. 

Франсес Муур, основен изпълнителен шеф на IFPI, показа във връзка новия годишен отчет „ Как слушаме музика‘2019 “: “Потребителските настройки във връзка с музиката е вълнуваща история за прочувствената връзка сред почитателите и музиката. В ера, когато най-различни медийни развлекателни формати се борят за вниманието на потребителите, те освен избират да прекарат повече време в слушане на музика, с цялата страст, която тя им носи, само че имат опция да го вършат по най-разнообразни способи. “

„ Като национална група на IFPI за България, Българската асоциация на музикалните продуценти – БАМП, следи с интерес годишните отчети на промишлеността за трендовете в развиването на музиката в световен проект. Добрата вест е, че макар проблемите с интернет пиратството и в България са забележими водещите трендове за доминиране на легалния музикален стрийминг. Видим е и все по-активният и елементарен достъп до обичаната музика и реализатори посредством навлизането на нови, атрактивни лицензирани музикални услуги. “, означи изпълнителният шеф на БАМП Ина Килева.

Международната Федерация на звукозаписната промишленост (IFPI) сплотява над 1300 членове – водещи и самостоятелни звукозаписни компании от 60 страни по света, както и представителни национални групи на територията на 57 страни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР