Международната антидопингова агенция (WADA) отне временно лиценза на румънската лаборатория

...
Международната антидопингова агенция (WADA) отне временно лиценза на румънската лаборатория
Коментари Харесай

УАДА затвори лабораторията в Румъния

Международната антидопингова организация (WADA) лиши краткотрайно лиценза на румънската лаборатория поради липса на съдействие сред двете организации и незадоволителни резултати. Санкцията влезе в действие още в сряда и по този метод румънците няма да могат да проучват проби от урина и кръв.

Според данни на WADA, самостоятелна комисия към този момент е почнала дисциплинарно следствие против румънската организация и наказването ще остане в действие най-малко до неговия край. Само представителите на самостоятелната комисия ще имат правото да предлагат на Изпълнителния комитет към WADA цялостно възобновяване на активността на румънската организация.

По време на наказването допинг пробите на всички румънски спортисти ще бъдат изпращани до лицензирана от WADA лаборатория на територията на друга страна. С това интернационалната организация цели да резервира " качеството на анализите, което също по този начин оказва помощ и на самите спортисти ".

Според информации в румънските медии, следствието на WADA е превантивна мярка и цели да обясни дали краткотрайното решение на централата ще бъде одобрено за непрекъснато. Причини за дейностите на контролния орган обаче към момента не се загатват публично. Romaniatv.net твърди, че те се крият в последните позитивни допинг проби на каякари и лекоатлети. Най-големият скандал за последните години в Румъния пък беше обвързван с Габриел Сънкръян, чийто бронзов орден от шампионата по повдигане на тежести в Рио де Жанейро беше лишен след олимпиадата.

Антидопинговата лаборатория в Румъния работи от 34 години насам и е единствената в Източна Европа с лиценз от WADA, прибавя romaniatv.net.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР