Международната агенция за енергия (МАЕ) очаква силно увеличение на възобновяемата

Международната агенция за енергия (МАЕ) очаква силно увеличение на възобновяемата ...

МАЕ: Очакваме сериозен ръст на възобновяемата енергия през 2019 г..


Международната агенция за енергия (МАЕ) очаква силно увеличение на възобновяемата енергия през 2019 г. по света след неочаквания застой в сектора през 2018 г., свързан с промяна в бюджетните ориентации в Китай, съобщава Франс прес. Още по тематаГермания постигна съгласие относно пакета за ограничаване на въглеродните емисииИнвестициите в „зелени“ градове ще имат възвръщаемост от 24 трлн. долара до 2050 г.

Начело със соларната енергия и вятърните оншорни паркове, допълнителните производствени мощности, инсталирани този година, се очаква да нараснат с близо 12 на сто, отбелязвайки най-силния темп от 2015 г.

Допълнителните мощности за цялата година се очаква да достигнат 200 GW.

Само при фотоволтаичните съоръжения се предвижда нарастване от 17%, или със 115 гигавата, като така за първи път ще бъде прехвърлен прагът от 100 GW нови инсталации.

През 2018 г. новите мощности при всички видове енергия се увеличиха с около 180 GW, колкото и през предходната година.

2018 г. беше първата година след 2001 г. без ускорение на растежа. Причината беше промяна в стимулите за подкрепа на слънчевата енергетика в Китай, целяща да ограничи разходите и да стимулира по-доброто управление на интегрирането на производството на слънчева енергия в електрическата мрежа.

Фотоволтаичният сектор не се е върнал към рекордния растеж в Китай, най-големия световен пазар, на Европейският съюз е компенсирал това, по-специално Испания.

Виетнам и Япония са в пълен бум под въздействието на стимулиращи мерки, както и Индия и Китай.

При вятърната енергия на суша се очаква увеличение от 15 процента на новите инсталации, по-специално благодарение на Китай и САЩ. Подемът в офшорните зони се очаква да остане без промяна на равнище +5 гигавата през 2019 година, теглен от ЕС и Китай.

/БТА/

Източник: investor.bg