Международната агенция за енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за търсенето

...
Международната агенция за енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за търсенето
Коментари Харесай

MAE очаква по-слабо потребление на петрол

Международната организация за енергетика (МАЕ) намали прогнозите си за търсенето на нефт до края на актуалната и през идната година вследствие на по-слабо ползване на самолетно гориво поради по-малкия брой пасажери, ползващи въздушен превоз, вследствие на втората вълна на коронавирусна пандемия.

Базираната в Париж интернационална енергийна организация също по този начин означи, че ще минат месеци, преди имунизациите против ковид да стартират да подтикват световното търсене на нефт, а възобновяване в някои от богатите стопански системи в света "ще даде заден ход " това тримесечие поради новите противоепидемични ограничаващи ограничения.

"Разбираемата еуфория към началото на имунизационните стратегии частично изяснява по-високите цени на петрола, само че ще минат няколко месеца, преди да достигнем сериозна маса от имунизирани, стопански дейни хора и по този метод да забележим положително влияние върху търсенето на нефт “, показва МАЕ в своя постоянен месечен отчет.

"Междувременно скоро ще настъпи сезонът на ваканциите в края на годината с риск от ново повишаване на случаите на Covid-19 и опцията за още повече ограничаващи ограничения ", предизвести МАЕ.

Базираната в Париж интернационална енергийна организация намали в допълнение упования спад в търсенето на нефт за 2020 година с нови 50 хиляди барела дневно до общо 8,8 млн. барела на ден, което значи на ден ползване от към 91,3 млн. барела.

В същото време международните доставки на нефт са се нараснали с 1,5 млн. барела дневно през ноември, с цел да доближат 92,7 милиона барела на ден, основно заради възобновяване на производството в Съединени американски щати след неговото прекъсване, обвързвано с ураганите, и заради увеличеното произвеждане в Либия.

МАЕ понижи и прогнозите си за търсенето на нефт през 2021 година със 170 хиляди барела дневно, до общо 96,9 млн. барела на ден, цитирайки оскъдното потребление на самолетно гориво и керосин, защото по-малко хора употребяват въздушен превоз.

Според интернационалната организация по-слабото търсене на самолетно гориво и керосин през идната година ще съставлява 80% от дефицита при потреблението на нефт в размер на общо 3,1 млн. барела дневно по отношение на общото търсене през 2019 година (преди коронавирусната пандемия), което значи, че светът през 2021 година ще възвърне единствено две трети от търсенето, изгубено тази година.

Въпреки това МАЕ продължава да чака, че петролният остатък поради пандемията ще се почисти до края на идната година, когато световната стопанска система би трябвало да възвърне, а страните от "ОПЕК + " би трябвало да запазят политиката на ограничение на петролните доставки.

Занижената прогноза на МАЕ идва единствено ден, откакто и Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) намали своите оценки за потреблението на нефт през първото тримесечие на идната година от 94,95 млн. барела до 93,97 млн. барела на ден, като за цялата 2021г. понижи прогнозата си с 360 хиляди барела дневно. Въпреки това потреблението на нефт следващата година се чака да нарасне с близо 7% или с 6,25 млн. барела на ден по отношение на 2020 година.

Въпреки занижените прогнози на МАЕ петролните фючърси парираха първичното днешно намаляване и бележат слаб напредък през обедната европейска търговия.

Фючърсите на нефт Брент с доставка през януари нарастват с 0,2% към Щатски долар 50,40 за барел, отскачайки от утринно дъно към $48,78 за барела, до момента в който аналогичните фючърси на американския лек недопечен нефт WTI нарастват с 0,28% към $47,15 за барел по отношение на утринно дъно към $46,54.

През предишния четвъртък (10-и декември) и двата вида петролни фючърси нарастнаха до 9-месечни върхове (най-високи равнища от началото на март) надлежно към Щатски долар 51,00 и към Щатски долар 47,60 за барел предвид на инвеститорския оптимизъм по отношение на коронавирусните ваксини и почнала тяхна доставка и използване в някои елементи на света (САЩ, Англия и Канада).

Това повишаване на петрола е реалност макар все по-стриктните локдауни в редица европейски страни преди коледните и новогодишните празници, целящи да забавят разпространяването на Covid-19 и макар занижените прогнози на МАЕ и ОПЕК за потреблението на нефт следващата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР