Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) следи събитията около експлозията

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) следи събитията около експлозията
Коментари Харесай

Ядрената агенция на ООН не може да проверява взрива в Русия

Международната организация за атомна сила (МААЕ) следи събитията към детонацията на съветски боен полигон предходната седмица, само че няма да ревизира или проверява случилото се, защото пълномощията ѝ се простират единствено до цивилен обекти.

Почти седмица след гърмежа на " нуклеарно устройство " и доказаната през вчерашния ден висока радиация (но единствено за към 2 часа и под рисковите за здравето на хората нива) Русия държи съвсем в цялостна секретност случая. От " Росатом " обявиха, че гибелта на петима чиновници на компанията е поради гърмеж в края на тест на ракетен мотор с течно гориво и " изотопен енергоизтоник ".

Джефри Донован, представител на МААЕ, споделя във вторник за петербургското издание " Фонтанка.ру ", че организацията, учредена по самодейност на Организация на обединените нации, се е свързала " с наши сътрудници в Русия по отношение на случая на обекта на министерството на защитата на 8 август 2019 година в Северодвинск ". По думите му руснаците дави уверения, че " обектът не се отнася към мирното потребление на нуклеарната сила ", което се управлява от МААЕ. Той добавя, че данни от системата за автоматизиран мониторинг на радиационната конюнктура (ASKRO) удостоверява формалните данни за равнище на алфа, бета и гама радиацията в Архангелска област, равно на естествения радиационен декор за региона.

От " Росатом " също споделят за изданието, че МААЕ няма компетенции да се интересува от последствията от случая на 40 км западно от Северодвинск. " Става дума за военни тествания, а те не се мерят по скалата на МААЕ. С нея се категоризират произшествия на обекти, работещи с нуклеарни материали за цивилни цели ", споделя представителят Андрей Иванов.

В диалог с " Фонтанка " той акцентира, че въпросният енергоизточник " не съставлява нуклеарен реактор, там не е имало верижна реакция, става дума за радиоизотопен термоелектрически генератор или по-просто казано, за батерийка ". Но когато диалогът минава към това дали има радиационно замърсяване на морето, той отхвърля коментар, тъй като ракетните тествания са проведени от отбранителното министерство. Районът на полигона във водите против село Ньоноска е закрит за мореплаване за 1 месец и по неофициални данни там се намира транспортен съд, профилиран в събиране и разчистване от радиоактивни парчета.

Днешната евакуация на селото бе анулирана нощес няколко часа, откакто бе разгласена от локалните медии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР