Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) поиска създаване на зона

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) поиска създаване на зона
Коментари Харесай

"Положението е нетърпимо": МААЕ поиска зона без оръжие около Запорожката АЕЦ

Международната организация за атомна сила (МААЕ) изиска основаване на зона за сигурност към атомната централа " Запорожие " в Украйна.

" Настоящата обстановка е нетърпима ", се споделя в отчет на организацията, оповестен във вторник. В документа от 52 страници се споделя, че " незабавно би трябвало да се вземат краткотрайни ограничения ".

Централата, която е под съветски надзор от март, само че се ръководи от украинска компания и личен състав, е подложена на ракетен обстрел от седмици. В резултат двата й работещи нуклеарни блока бяха изключвани от енергийната система на Украйна на няколко пъти поради пожари и задействане на алармената отбрана.

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси беше изслушан от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за обстановката в най-голямата нуклеарна централа в Европа, откакто я посети предишния четвъртък.

" Бомбардировките по обекта и в покрайнините би трябвало да престанат незабавно, с цел да се избегне предизвикването на нови вреди на оборудванията ", акцентира МААЕ.

Агенцията на Организация на обединените нации отбелязва също така изискванията на извънреден стрес, при които работи украинският личен състав под контрола на съветските военни.

МААЕ предлага да взе участие в съвещания сред Русия и Украйна..

, с цел да наблюдават на място сигурността на оборудването, което е най-голямата нуклеарна централа в Европа.

По мотив отчета на организацията от визитата й в централата, украинският президент Володимир Зеленски беше изразил вяра, че той ще бъде справедлив. Миналата седмица Зеленски укори МААЕ, че е премълчала въпроса за демилитаризиране на зоната на нуклеарната централа, припомня Българска телеграфна агенция.

Броени часове след издание на отчета на МААЕ украинският град Енергодар, в който се намира атомната централа " Запорожие ", е бил бомбардиран, съобщи заяви Дмитро Орлов прокиевският кмет на града, който живее в заточение, заяви Франс прес.

Представители на съветските окупатори в региона отхвърлят това изказване и упрекват украинската войска за обстрела.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР