Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) съобщи за теч на

...
Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) съобщи за теч на
Коментари Харесай

Теч в четвърти реактор на Запорожката АЕЦ

Международната организация за атомна енергетика (МААЕ) заяви за теч на вода от първи във втори силует на четвърти реактор на Запорожката АЕЦ, съобщи.

Информацията е доказана и от украинския оператор на нуклеарните централи " Енергоатом ". Централата обаче е под контрола на Русия от март 2022 година

От компанията споделят, че сега работата на реактора се привежда в режим на " студено прекъсване ", т.е. в дейната зона се вкарват контролни пръти, с цел да спре реакцията на нуклеарното разделяне.

Запорожката АЕЦ се намира на фронтовата линия и постоянно е обект на обстрел, за който взаимно се упрекват и двете воюващи страни. От септември 2022 година на място има задача на МААЕ и обстрелите понижиха, само че инспекторите удостоверяват за ситуирани мини към реакторите, което е нарушаване на стандартите за сигурност на централата. Мисията на МААЕ има стеснен достъп до оборудванията и съумява да посети някои от местата дни откакто изиска позволение за това.

Например инспекторите бяха позволени на покривите на два от реакторите, близо месец откакто сателитни фотоси демонстрираха необикновени предмети, за които украинските управляващи предизвестиха, че може да са мини. Инспекторите не откриха подозрителните предмети на покрива.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР