Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) и Русия в понеделник

...
Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) и Русия в понеделник
Коментари Харесай

МААЕ и Русия подписват днес договор за транспортиране на уран за Казахстан


Международната организация за атомна енергетика (МААЕ) и Русия в понеделник ще подпишат имплементиращо съглашение за превозване на нискообогатен уран в банката на МААЕ в Казахстан. Това е съобщил за РИА Новости представителят на Русия в интернационалната организация във Виена Михаил Улянов.

Във Виена в интервала 17-21 септември се организира генерална конференция на МААЕ, на която на високо равнище ще се състои необятна обмяна на отзиви сред страните - членки на организацията за активността й, а също по този начин ще бъде призната резолюция, определяща многото моменти в практическата работа на МААЕ в идния интервал.

„ Мога да потвърдя, че в понеделник, 17 септември в границите на генералната конференция на МААЕ се възнамерява сключване на съглашение сред МААЕ и акционерната компания „ Техснабекспорт “ за превозване на нискообогатен уран и съоръжение, нужни за работата на банката за нискообогатен уран на МААЕ в Казахстан “, е декларирал Улянов. По думите му главното съглашение за пренос на нискообогатен уран за Казахстан сред държавното управление на Русия и МААЕ е било подписано предходната година, само че с цел да стане работещ документа е имало потребност от имплементиращо съглашение. „ Именно то ще бъде подписано в понеделник. Това е контракт, който дава опция за реализиране на подписаното по-рано съглашение “, е обяснил той за организацията. Това се счита и за стъпка на Русия по пътя към усилването на режима за нуклеарно неразпространение.
„ Тази договореност ще е от интерес освен за надеждна доставка на нуклеарен материал в банката, само че и ще обезпечи гаранции за това, че страна, решила да се възползва от услугите на тази банка няма да изпитва усложнения с приемането на нуклеарен материал. Той ще бъде доставен без усложнения посредством пренос през територията на Русия “, е добавил той.

Нискообогатеният уран е първоначален материал за подготовка на гориво за атомните електроцентрали (АЕЦ). Банката е един от механизмите за обезпечаване на обезпечена доставка на нуклеарно гориво за разнообразни страни при положение на нарушение на съществуващите механизми на тези доставки. Този запас по своята същина ще стане ненарушим ресурс, който ще се употребява единствено при положение на спешни обстановки на международно равнище. Банката е ситуирана в североизточната част на Казахстан, а зданието бе намерено през август 2018 година

В сходство с по-рано подписаното съглашение МААЕ ще поеме всички разноски по придобиване, доставка и наличие на нискообогатен уран. Организацията поема и издръжката обвързвана с експорта и импорта на нискообогатен уран и разноските за налози и мита. Казахстан от своя страна поема разноските свързани с директно предпазване, като и тези за електроснабдяване, за личен състав и прочие
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР