Международната агенция по енергетика (МАЕ) публикува поредният годишен доклад за

...
Международната агенция по енергетика (МАЕ) публикува поредният годишен доклад за
Коментари Харесай

МАЕ: Инвестициите в енергетиката и в частност във ВЕИ са недостатъчни за постигане на целите на Парижкото споразумение


Международната организация по енергетика (МАЕ) разгласява следващият годишен отчет за световните вложения в енергийния бранш за предходната година. Динамиката на вложенията,.както се вижда от графиките, трета поредна година вложенията в международната енергетика се намират на от малко малко едно и също равнище (около 1,8 трлн. долара) и трета поредна година вложенията в електроенергетиката (включително мрежата) надвишава вложенията при суровините. По отношение на страните, максимален растеж се следи не в новите стопански системи, а в Съединени американски щати. Това се дължи главно на изпреварващите инвестиции в шистовият рандеман и електрическите мрежи. В Китай общо вложенията понижават.

Тенденциите за вложения в електроенергетиката са показана ни идната графика (3). Тук всички наподобява устойчиво. Инвестициите във възобновими енергийни източници (ВЕИ) значително надвишават вложенията в топлоцентрали, които не престават да се свиват.

МАЕ отбелязва, че през 2018 година са били взети дефинитивни капиталови решения за строителство на въглищни електроцентрали с мощ 20 ГВт. Това е най-ниското равнище за дълъг исторически интервал. Например през 2010 година е ставало въпрос за 100 ГВт. Въпреки това световният парк от въглищни централи продължава да се уголемява, изключително в разрастващите се страни в Азия.

Инвестициите във връзка с ВЕИ пък се двоумят към този момент доста години към едно и също равнище. С намаляването на цената на технологиите обаче МАЕ чака те да набъбнат. Това значи, че с по-малко средства ще могат да се построяват повече генериращи мощности. Въпреки това те няма да са задоволителни, считат специалистите от МАЕ.

За реализиране на дълготрайните цели в региона на устойчивото развиване, дали и при понижаване на цената, през 2030 година вложенията в нисковъглеродните технологии би трябвало да нарастват два и половина пъти, делът им би трябвало да доближи 65 %, означават от Международната организация по енергетик

Към актуалният миг вложенията в енергетиката се сблъскват с невиждана неустановеност, съпроводена с промените на пазарите, политиката и технологиите, отбелязва шефът на МАЕ Фатих Бирол.

Същността обаче е в това, че светът не влага задоволително средства в обичайното енергоснабдяване, за поддържане на сегашният модел на ползване, а освен това не влага и задоволително в чисти енергийни технологии, с цел да промени курса. От която и страна да се огледа, рисковете за бъдещето се натрупват.

Настоящите капиталови трендове демонстрират нуждата от взимане на по-смели решения, с цел да стане енергийната система по-устойчива, споделя още Фатих Бирол.

Правителствата имат решаващо значение за понижаване на рисковете за вложителите в разрастващите се браншове, които срочно имат потребност от сериозен капитал, с цел да изведат света по верния път, добавя още той.

Докладът на МАЕ: https://www.iea.org/wei2019/

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР