Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за световното

...
Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за световното
Коментари Харесай

Пандемията продължава да хвърля дълга сянка върху търсенето на петрол

Международната организация по енергетика (МАЕ) намали прогнозите си за международното търсене на нефт за първи път от няколко месеца насам на фона на възходящият брой на инфектираните с COVID-19 и продължаващата уязвимост в авиационния бранш, съобщи Си Ен Би Си.

В месечния си отчет от МАЕ предвиждат, че международното търсене на нефт ще доближи 91,1 млн. барела дневно, което съставлява спад от 8,1 млн. барела дневно в с равнение с миналата година. Това със 140 хиляди барела дневно по-малко спрямо миналата прогноза на организацията.

МАЕ също по този начин ревизира 240 хиляди барела дневно надолу прогнозата си за търсенето през 2021 година до 97 млн. барела дневно, като за главен източник на уязвимост в бранша се показва самолетното гориво.

Доклада на МАЕ идва броени дни, откакто някои от най-големите енергийни компании в света регистрираха рекордни загуби през второто тримесечие, породени от поевтиняването на черното злато на фона на ограничаващите ограничения против разпространяването на коранавируса.

„ Що се отнася до горивата за наземния превоз, търсенето през първата половина на 2020 година беше малко по-силно от предстоящото, само че ние оставаме внимателни в оценката си за втората половина на годината, като повишаването на случаите на COVID-19 ни накара да понижим прогнозите си, главно за бензина “, се споделя в отчета на МАЕ.

По-рано тази година изпълнителният шеф на Мае  Фатих Бирол съобщи пред кореспонденти, че 2020 година може да е най-лошата в историята на петролните пазари.  От началото на годината петрола е поевтинял с над 25%.

Пандемията продължава да хвърля сянка

Пандемията от ковид „ хвърли дълга сянка “ върху търсенето на нефт, се споделя още в отчета на МАЕ.

Базираната в Париж организация споделя, че авиацията и превоза – два съществени съставния елемент на потреблението на нефт, към момента изпитват компликации поради COVID-19.

Изчисленията на организацията демонстрират, че авиационната интензивност, измерена в пътнически километри, се е свила с две трети от естествените си равнища през юни, които обичайно е един от най-натоварените месеци за въздушния трафик.

Същевременно с това данните за за подвижността през юли демонстрират, че търсенето на гориво остава под сезонните правила в Европа и Северна Америка. Тези данни са „ доста по-лоши “ в райони, където продължава бързото разпространяване на вируса, като да вземем за пример Латинска Америка и Индия.

По-рано този месец броят на новите случаи на инфектирани с ковид в международен мащаб доближи най-високото си равнище от първите дни на пандемията насам. По последни данни на университета „ Джонс Хопкинс “ записаните случаи на COVID-19 по света са 20,6 млн., като близо 750 хиляди души са изгубили борбата с заболяването.

Балансът на петролните пазари остава внимателен

МАЕ предвижда добива на нефт да падне с 7,1 милиона барела дневно през 2020 година и да нарасне с 1,6 млн. барела дневно през идната година.

От организацията разясниха, че добива е скочил с 2,5 млн барела дневно до 90 млн. барела дневно през юли, откакто Саудитска Арабия приключи доброволното редуциране на добива, Обединените арабски емирства превишиха целевата продукция по съглашението на ОПЕК+ и производството на Съединени американски щати стартира да се възвръща.

„ Данни ни демонстрират, че през юни търсенето е надминало предлагането. Продължаващата неустановеност, породена от COVID-19, и опцията за растеж на добива, вършат трдуно намирането на баланс на пазарите ”, споделят от МАЕ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР