Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за глобалното

...
Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за глобалното
Коментари Харесай

МАЕ: Ваксината няма да спаси петролния пазар

Международната организация по енергетика (МАЕ) намали прогнозата си за световното търсене на нефт за 2020 година и съобщи, че не чака очакванията за ваксина против ковид да доведат до забележителен растеж на търсенето по-рано от  идната година, съобщи Си Ен Би Си.

В последния си месечен отчет МАЕ разгласи, че чака търсенето на нефт да се свие с 8,8 млн. барела дневно през тази година. Това съставлява проверка надолу с 0,4 млн. барела дневно по отношение на миналата прогноза на организацията.

За 2021 година МАЕ чака търсенето на нефт да нарасне до 5,8 млн. барела дневно, което е с 0,3 млн. барел дневно повече от планувания през минали месец скок.

Цените на петрола набъбнаха в три следващи търговски сесии, откакто в понеделник Pfizer и BioNTech оповестиха, че пробната им ваксина е демонстрирала успеваемост от над 90% в попречване на инфекции с COVID-19.

Все още има огромни провокации преди всеобщото разпространяване на ваксина да стане факт, само че петролните пазари бяха окуражени от резултатите на Pfizer и BioNTech с вярата, че новината може да докара до растеж на търсенето на сила през идните месеци.

„ Все още е прекомерно рано, с цел да се вършат прогнози по кое време и по какъв начин имунизацията ще ни разреши да се върнем към естествения си живот. Засега прогнозите ни не плануват доста влияние на ваксина преди първата половина на 2021 година “, споделят от МЕА.

Последният отчет на МЕА идва малко преди срещата на Организацията на страните експортьорки на нефт и нейните съдружници, измежду които Русия, известни като ОПЕК+, планувана за 1 декември.

Надеждите са, че на фона на ниското търсене организацията ще удължи настоящето си  редуциране на производството от 7,7 милиона барела дневно и през 2021 година Съкращението влезе в действие през август, като за януари идната година бе планувано то да бъде понижено до 5,7 млн. барела дневно.

„ Тъй като е малко евентуално ваксина против Covid-19 да избави международния петролен пазар в скоро време, комбинацията от по-ниско търсене и възходящото предложение ще усложни обстановката за страните от ОПЕК +. “, разясняват от МАЕ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР