Международната агенция по енергетика /МАЕ/, глобалният надзорен орган в областта

...
Международната агенция по енергетика /МАЕ/, глобалният надзорен орган в областта
Коментари Харесай

Доклад на МАЕ: Световният преход към чиста енергия е неудържим

Международната организация по енергетика /МАЕ/, световният контролен орган в региона на енергетиката, предвижда, че до 2030 година възобновимите енергийни източници ще обезпечават половината от електрическата енергия в света. Тя обаче предизвести, че излъчванията към момента са прекомерно високи , с цел да се предотврати покачването на температурите над сериозния предел от 1,5 °C. В отчета се показва още, че вложенията в изкопаеми горива би трябвало да бъдат понижени на половина, предава „ BBC “.

Публикуваният по-рано през днешния ден отчет на основаната в Париж организация по енергетика не съдържа единствено песимистични прогнози. В него се дава и висока оценка на забележителния прогрес , реализиран от страните във връзка с разширението на потреблението на възобновими енергийни източници и подпомагането на потребителите при прекосяването им към електрически транспортни средства и термопомпи вместо газови котли. В разбора се акцентира, че растежът на чистата сила и технологиите е „ впечатляващ “. През 2020 година една от 25 продадени коли е била електрическа. Само три години по-късно този брой е повишен до една на всеки пет.

„ Преходът към чиста сила се реализира в международен мащаб и е неукротим. Въпросът не е „ дали “, а единствено „ какъв брой скоро “ и колкото по-скоро, толкоз по-добре за всички нас, “, съобщи изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол .

В отчета се признава също, че нефтът и природният газ ще продължат да играят значима роля в международната стопанска система, както и че поддържането на вложенията в тази сфера е „ от значително значение “. Експертите обаче са безапелационни, че сега актуалните равнища на финансиране са два пъти по-високи, в сравнение с би трябвало да бъдат. Зависимостта на света от изкопаемите горива значи, че към момента сме напът да се надигнем пред повишаване на междинната световна температура с 2,4°C до 2100 година Този факт е бележит спрямо обещанието, поето през 2015 година, когато политическите водачи се споразумяха за ограничение на повишението на температурата до „ много по-ниски равнища от 2°C “ и за полагане на всички старания прагът да остане под 1,5°C, с цел да се избегнат най-опасните последствия от климатичните промени .

Докладът на МАЕ отразява и опасенията за обстановката в Близкия изток . Агенцията твърди, че към момента не е ясно какво влияние ще окаже възходящото напрежение върху международните енергийни пазари . МАЕ обаче предизвестява, че това значи спомагателна неустановеност , която ще утежни така и така несигурната международна стопанска система – понастоящем на страните от Близкия изток, като Иран и Саудитска Арабия, се падат 67% от международните петролни запаси. В разбора се вършат паралели и с петролната рецесия от 1973 година, когато арабските производители на нефт постановиха ембарго в отговор на западната поддръжка за Израел във войната против арабските страни, водени от Египет и Сирия. В резултат на това цените скочиха до небето, което се отрази на инфлацията и високата безработица.

В умозаключение Агенцията въпреки всичко показва вяра , че създаването и разширението на слънчевата и вятърната сила ще обезпечи дълготрайно решение на казуса, обвързван с неустойчивостта на енергийните доставки.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР