Международната агенция Fitch Ratings повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Литва

...
Международната агенция Fitch Ratings повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Литва
Коментари Харесай

Fitch повиши кредитния рейтинг на Литва до А, колкото и на Япония

Международната организация Fitch Ratings увеличи дълготрайния кредитен рейтинг на Литва до степен " A " от " A- " и рейтингът за краткосрочните заеми от " F1 " до " F1 + ".

Според прессъобщението на организацията, вероятността за дълготрайния кредитен рейтинг на странат е " постоянна ". Преди това Fitch усъвършенства кредитните рейтинги на Литва през юни 2014 година.

" Икономиката на страната устоя забавянето на растежа на главните си търговски сътрудници. Fitch преразгледа прогнозата си за растеж на Брутният вътрешен продукт на Литва за 2019 година до 3,9%, което е малко по-високо, в сравнение с през 2018 година (3,6%). В същото време Fitch предвижда закъснение на стопанската система на страната до 2,6% през 2020 година и 2,4% през 2021 година, отчитайки междинната прогноза за този интервал за страни с рейтинг " А ", се показва в отчета.

Според оценките на организацията, държавният дълг на страната през 2019 година е намалял до 33,8% от Брутният вътрешен продукт в съпоставяне със междинната планирана стойност от 50% от Брутният вътрешен продукт за страните с рейтинг " А ".

В Литва няма забележителен макроикономически дисбаланс. При повишението на рейтинга организацията взе поради " рационалната фискална политика " на държавното управление, участието на страната в еврозоната, намаляването на обществения дълг и разноските за обслужването му, както и устойчивостта на стопанската система против външни разтърсвания.

По-специално се отбелязва, че страната реализира позитивна чиста миграция през 2019 година, за първи път от 1991 година. Това способства за общото нарастване на популацията.

Fitch прави оценка инфлацията на 2,2% през 2019 година, което е над междинното равнище в еврозоната (1,2%). Банковият бранш на Литва е извънредно печеливш и добре капитализиран, само че в това време мощно съсредоточен, в който доминират дъщерните сдружения на северните банки.

" Подобреният кредитен рейтинг демонстрира, че ние сме оценени като надеждни сътрудници, виновни за ръководството на обществените финанси. Това решение основава и действителни благоприятни условия за още по-значително понижаване на цената на заемите ", разяснява министърът на финансите Вилиус Шопака, представен от пресслужбата на ведомството.

Международната рейтингова организация Fitch удостовери дълготрайния рейтинг за задгранична валута (IDR) на Япония на степен " A ", вероятностите за рейтинга на страната са постоянни.

" Рейтингите на Япония се балансират от мощните страни - развита и богата стопанска система, надеждните й стандарти за ръководство и държавните институции - и слабите средносрочни вероятности за напредък и доста висок държавен дълг ", изяснява организацията в своето известие. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР