Международна полицейска операция по „противодействие на лица, използващи анонимизиращи хостинг

...
Международна полицейска операция по „противодействие на лица, използващи анонимизиращи хостинг
Коментари Харесай

ГДБОП и холандската полиция са спрели анонимизиращи хостинг услуги

Международна полицейска интервенция по „ противопоставяне на лица, употребяващи анонимизиращи хостинг услуги, с цел да прикрият незаконната си активност “ са осъществили чиновници на отдел „ Киберпрестъпност “ на ГДБОП и на Нидерландската полиция, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Според известието, закононарушенията са свързани с разпространяване на материали, представляващи полова употреба на деца, даване на интернет запас за осъществяване на други типове киберпрестъпления и за пране на пари. С реализирането на интервенцията сполучливо завършва 3-годишно следствие, като по време на акцията са конфискувани сървъри, свързани с две задгранични търговски сдружения, предоставяли хостинг услуги и такива за шерване на данни.



По време на взаимната акция е бил „ свален “ уебсайтът на доставчика на услугите, като преди е направено копие на цялата база данни за клиентите на двете компании, без да се прецизира за кои компании става дума. „ Установени са съответни IP адреси, както и финансови записи. По предварителни данни по-голяма част от потребителите, които качвали материали, представляващи полова употреба на деца, са отвън рамките на Нидерландия и България “, допълват от Министерство на вътрешните работи.

Собственикът на двете компании е задържан в Тайланд, а техническият админ на уеб страницата - на територията на България, като мястото на задържане също е забавно – на връх Ком в Стара планина. Според данни на Министерство на вътрешните работи, админът е обитавал в България повече от месец с кемпер с молдовска регистрация и е правил незаконна активност. След задържането му е наложена непрекъсната мярка за задържане за екстрадиция за Кралство Нидерландия, допълват от Министерство на вътрешните работи.

От ведомството изяснява, че анонимизиращите хостинг услуги (Bulletproof hosting services), и лицата, които ги оферират, играят значима роля при осъществяването на киберпрестъпленита. Този тип услуги дават сървъри за незаконно прилагане за възпрепятстване на правоприлагащите органи. В хода на следствието е открито, че двамата арестувани са били наясно по отношение на наличието, което е хоствано, и все пак не са подхванали дейности за прекъсване на разпространяването.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР