Международна научно-практическа конференция по проблемите на социално-икономическото райониране ще се

...
Международна научно-практическа конференция по проблемите на социално-икономическото райониране ще се
Коментари Харесай

Учени от 13 държави обсъждат проблемите на социално-икономическото райониране

Международна научно-практическа конференция по проблемите на социално-икономическото райониране ще се организира в Пловдив от 19 до 21 октомври. Тазгодишното издание на форума е част от серията научни конференции под надпис " България на районите “, проведени от Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите. Целта е да се показват резултатите от най-новите проучвания на традициите, актуалното положение на съществуващите социално-икономически региони у нас, да се организира полемика по отношение на районната политика на страната, като бъдат показани опитът и положителните практики на други страни. Форумът се организира с финансовата поддръжка на Фонд " Научни проучвания “ към Министерството на образованието и науката.

Конференцията се открива на 19 октомври от 10 часа в хотел " Холидей Ин “. Пленарни докладчици от страната ще бъдат ректорът на ВУАРР проф. Димитър Димитров и проф. Веселин Бояджиев, които ще показват европейските практики и вероятности и въздействието на районирането върху икономическото развиване на страната.

В работата на конференцията ще вземат присъединяване водещи български учени и спецалисти в региона на социално-икономическото райониране и районно обмисляне, както и специалисти от Азербайджан, Грузия, Литва, Молдова, Русия, Украйна, Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Шри Ланка. Форумът регистрира рекорден брой участници от чужбина – над 40, както и растеж на млади учени, докторанти и постдокторанти. Два отчета – за туризма като тактика за социално-икономическо развиване на селските региони и за новите предзвикателства пред районните политики, ще бъдат изнесени от представители на задгранични университети-партньори от Шри Ланка и Литва - проф. доктор Рохана Махалианарачи от Университета Сабарагамува и доцент доктор Едуардас Спириайевас от Университета по приложни науки в Клайпеда.

Програмата на конференцията включва работа в следните съществени панели: Актуални проблеми на социално-икономическото райониране в ЕС; Интелигентна специализация и социално-икономическо развитие; Социално-икономическо райониране на България; Политики за районно развиване и туризъм; Регионална инфраструктура и ръководство на общините; Регионална специализация.

Докладите от конференцията, която се провежда от катедра " Регионално развиване и туризъм " и Института за районни проучвания на ВУАРР, ще бъдат оповестени в електронен алманах.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР