Международна група за пране на пари чрез криптовалутата уанкойн (OneCoin)

...
Международна група за пране на пари чрез криптовалутата уанкойн (OneCoin)
Коментари Харесай

Полицията разби международна група за пране на пари чрез криптовалута

Международна група за пране на пари посредством криптовалутата уанкойн (OneCoin) беше разрушена след взаимна акция на ГДБОП, Специализираната прокуратура и ДАНС. Българските служби се присъединили в следствието на прокуратурата в немския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия) за обезвреждане на огромна пирамидална конструкция за измами с комерсиална цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари посредством основаване и разпространяване на виртуалната валута.

До следствието се стигнало поради свързани с българското сдружение хора, измежду които две български с немско поданство. Разследващите открили местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги компании, употребявани от интернационалната незаконна организация.

На 17 и 18 януари в наличието на представители на Европол и немските проверяващи органи са претърсени офисите на българското комерсиално сдружение, както и на още 14 други сдружения. Иззети са голям брой материални доказателства, в това число сървъри. До момента са разпитани 50 души като очевидци.


По време на следствието е открито, че записано в Обединените арабски емирства сдружение работи на 4 континента посредством стотици свързани с него компании. То вкарва разплащания с уанкойн (по сходство на криптовалутата биткойн). В Германия разпространяването на уанкойни е неразрешено и се допуска, че тази валута служи като платежно средство, посредством което се заобикаля локалното законодателство, уреждащо платежните услуги.

Германските управляващи имат подозрения, че по този метод може да се финансират проведени незаконни групи и терористични организации.

Българското сдружение е изпълнявало функционалностите на в действителност търговски представител и дистрибутор на виртуалната валута, основана от записаната в ОАЕ компания. В момента активността на свързани с нея сдружения се проверява още в Англия, Ирландия, Италия, Съединени американски щати, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и още няколко страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР