Международна група учени твърдят, че, вероятно, са намерили рационално обяснение

...
Международна група учени твърдят, че, вероятно, са намерили рационално обяснение
Коментари Харесай

Еврика! Учени разкриха тайната на древноримските „Порти към ада“

Международна група учени настояват, че, евентуално, са намерили рационално пояснение на това, по какъв начин древноримските свещеници хитро са успявали да преминат невредими през по този начин наричаните " Порти на пъкъла "., до момента в който животните, принасяни в жертва, са падали мъртви, като че ли покосени с вълшебна пръчица. Подобни паметни уреди, намиращи се по предписание до храмовете, са открити в доста точки в Средиземноморието.
Според изводите на експертите, тайнствената гибел е обвързвана с локалните геоложки процеси, т.е. тук няма никаква мистичност, написа Езорейтър.

Учените са изследвали каменния вход в дребната пещера на територията на античния турски град Памуккале. " Портата в пъкъла " е била издълбана преди време в една от стените, заобикалящи правоъгълна сцена. На даденото място с името Плутониум преди 2200 години е бил ситуиран храм и седалки за гости. Това е геоложки дейна зона с интензивни термални източници, в която през пукнатините и до през днешния ден продължава да излиза въглероден газ. Именно въглеродният диоксид, съгласно специалистите, е отговорен за кончината на жертвените животни.
Съобщава се, че там и сега умират птици, които се доближават прекомерно покрай пукнатините в земята.

Но за какво отровният газ не е повлиявал на жреците?


Специалистите измерили равнището на двуокиса в някогашната сцена и с удивление разкрили, че по време на светлата част на деня слънцето разсейва въглеводорода. Но през нощта концентрацията му се оказва много по-голяма. Изследователите са определили, че призори равнището на въглеводородния газ се повдига на височина от към половин метър над земята. Тогава, той е задоволителен, с цел да може за броени минути да умъртви животно

Но колкото по-голямо е дистанцията от пода, толкоз е по-малка неговата централизация във въздуха. По този метод, висок човек (а жреците са били много високи) е можел с лекост да се намира там, без да се токсини, а пред очите на феновете, които не знаели тайната на фокуса, се случвало същинско знамение.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР