Международна група астрономи откри краткотрайно забавяне на въртенето на пулсара

...
Международна група астрономи откри краткотрайно забавяне на въртенето на пулсара
Коментари Харесай

Откриха загадъчен феномен в съзвездието Корабни платна

Международна група астрономи откри кратковременно закъснение на въртенето на пулсара PSR J0835-4510 в съзвездието Корабни платна, което се намира на разстояние 1000 светлинни години от Земята, заяви Юрик алърт.

 
Откритието е направено по време на проучване на неочаквани промени в темпото на въртене на пулсара, които разрешиха да се разпознават процеси в недрата му.
 
Били оценени данни от наблюдения на неочаквани увеличавания на скоростта му на въртене през 2016 година Известно е, че сходни промени се следят при едвам 5 % от пулсарите, само че при този в съзвездието Корабни платна се записват на всеки три години. Резултатите посочили, че навътре в PSR J0835-4510 има три разнообразни съставния елемент.

Един от тях е " супата " от свръхфлуидни неутрони навътре в пласта от кората на неутронната звезда. Движейки се към повърхността, тази " чорба " се сблъсква с твърдата кора на пулсара, като го завърта. Но втора вълна от свръхфлуидни течности застига първата, предизвиквайки закъснение.

Астрономите също така забелязали феномен, който към този момент не е получил пояснение. Пулсарът за малко забавил скоростта си и по-късно се върнал към нормалния си режим на въртене, преди да се стигне до неочакваните увеличавания на скоростта му. Изследователите считат, че тогава в недрата на неутронната звезда се е случило нещо, което станало причина за последвалите увеличавания на скоростта й на въртене.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР