Международен скандал предизвика желанието на катарските власти да намерят майката

...
Международен скандал предизвика желанието на катарските власти да намерят майката
Коментари Харесай

Проверяващи опипаха матките на жените на летището в Доха

Международен скандал провокира желанието на катарските управляващи да намерят майката на новородено дете, изоставено в тоалетната на летището в Доха. Това в страната се смята за закононарушение, за което виновникът може да бъде изправен пред смъртно наказване. Инцидентът е станал на 2 октомври с пътничките в детеродна възраст, които са летели от Катар до Сидни от летище Хамад, оповестява австралийският ефирен канал Seven News, представен от " Блиц ".

След откриването на бебето пътничките в няколко самолета, в това число тези в полет QR 908 на Qatar Airways, били принудени да преминат гинекологични прегледи. Според мъж пасажер, след тричасово забавяне на летището, всички дами били помолени да изоставен салона. На връщане те били смутени, някои плачели. Те споделили, че са били отведени при жена-лекар, която им споделила да се съблекат и опипала матката и долната част на корема, с цел да дефинира дали неотдавна са родили. Никой не им изискал единодушието си за процедурата и не им обяснил аргументите за инспекцията.

Една от жертвите, на име Джесика, изясни пред американското издание The New York Times, че са докарани до мястото на инспекцията в групи от по четирима, в наоколо чакащи коли за спешна помощ. Вътре ги очаквала инспекция, само че мъжете, стоящи извън, можели да надникнат през прозорците на колите. Според нея самият обзор е бил нападателен и тя като здравна сестра е била в потрес.

Обратно в Австралия, тя и останалите пътнички подали сигнал в полицията, в който се твърди, че по отношение на тях е осъществено полово принуждение. Изданието, базирайки се на думите на юрист и началник на Human Rights Watch Хедър Бар (САЩ) и Amnesty International Саманта Клинтъртс (Австралия), изисква неотложно следствие на събитията. Австралийската полиция удостовери, че дамите са били прегледани. От отдела прецизираха, че през 14-дневната карантина пътничките са получили психическа и здравна помощ.

Австралийският външен министър Марис Пейн изясни, че до момента не е имало сходни прецеденти и свидетелствата на дамите приказват за " корист " с тях. Според министъра управляващите на страната са отправили искане до управляващите на Катар, на което към момента не са получили отговор. Но дали е допустимо да се пояснява случаят като полово принуждение, тя не е сигурна, до момента в който не се изяснят събитията на случая.

Администрацията на Хамад отхвърля инспекцията, като споделя, че здравните служащи са били обезпокоени за здравето на преди малко родила жена, чието дете е открито изоставено, по тази причина те поискали да я намерят. А чиновниците на летището просто съдействали за осъществяване на молбата на лекарите. В текста на изказването се споделя, че майката на бебето към момента не е открита, само че нищо не заплашва здравето му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР