Международен експеримент за симулиране на живота на Марс започна близо

...
Международен експеримент за симулиране на живота на Марс започна близо
Коментари Харесай

Симулират живота на Марс в пустинята Негев

Международен опит за преструване на живота на Марс стартира покрай град Мицпе Рамон в пустинята Негев в южната част на Израел, предадоха международните осведомителни организации.

В плана вземат участие шестима " аналогови астронавти " - по един от Израел, Австрия, Германия, Испания, Холандия и Португалия.

" Това е сбъдната фантазия, " споделя пред Агенция Франс Прес израелският участник Алон Тенцер(36 г.). " Работим от години за това ".

Германката Аника Мелин пък е единствената жена в екипа. Тя споделя, че е щастлива да бъде част от плана. " Баща ми ме заведе в галактическия музей, когато бях дребна. Когато видях, че се търсят аналогови астронавти, си споделих, че би трябвало да аплайвам, " споделя дамата.

Австрийският галактически конгрес дружно с Израелската галактическа организация са построили модел на марсианската база в Махтеш Рамон, покрай Мицпе Рамон. Тя съставлява кратер с дълбочина 500 метра и широчина към 40 километра. Шестимата " астронавти " ще живеят в изолираната виртуална станция до края на месеца.

Първоначално опитът е плануван за октомври 2020 година, само че е отсрочен с една година поради коронавирусната пандемия.

Той е част от изследователска стратегия на Австрийския галактически конгрес - частна организация, в която работят аерокосмически експерти. Тя провежда дванадесет сходни задачи, като последната беше през 2018 година в Оман.

За марсианския опит в Израел е издигнат геодезически купол в региона на Мицпе Рамон, който симулира пребиваването на астронавти на планетата. Той е екипиран със системи за поддържане на живота, както и с научно съоръжение, слънчеви панели и антени.

Участниците ще бъдат изцяло изолирани от света за три седмици, като от самото начало " аналоговите астронавти " ще би трябвало да се движат отвън станцията единствено в скафандри, а за напредване на дълги дистанции ще употребяват " ровър ".

По време на опита ще бъдат осъществени проби на първообраз на безпилотен аероплан, който работи без GPS, както и на автоматизирани картографиращи транспортни средства с вятърна и слънчева сила.

Целта на плана е да бъде изследвано човешкото държание и въздействието на изолацията върху астронавтите.

Организаторите на задачата настояват, че пустинната зона покрай Мицпе Рамон е доста сходна на повърхността на Марс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР