Международен екип учени установи, че с времето в Земята са

...
Международен екип учени установи, че с времето в Земята са
Коментари Харесай

На Земята падат все повече астероиди

Международен екип учени откри, че с времето в Земята са се сблъсквали от ден на ден метеорити, като количеството им внезапно се е нараснало през последните 290 милиона години, предават Асошиейтед прес и Франс прес.

За посочения интервал на нашата планета са паднали 2,6 пъти повече от тези небесни тела, спрямо предходните 700 милиона години.

За да изчислят честотата на конфликтите Ребека Гент от университета в Торонто и нейни американски и английски сътрудници са преброили кратерите на Луната, като отчели и тяхната възраст. И нашият натурален сателит е бил подложен на същите небесни "бомбардировки " като Земята, като пропорциите са били съвсем идентични. Луната е като капсула на времето, тя ни оказва помощ по-добре да разберем какво се е случвало на нашата планета, настояват учените.

Специалистите взели на доклад кратерите с диаметър над 20 километра и тяхната възраст. Те се образуват при конфликт с метеорит с размер най-малко 800 метра. Екипът преброил 28 кратера, които не били по-стари от 290 милиона години и едвам девет на възраст сред 291 и 650 милиона години. След като създали съответната екстраполация, учените достигнали до извода за 2,6 учестени конфликти през последните 290 милиона години, спрямо предходните 700 милиона. Досега науката считаше, че с времето количеството на падналите метеорити на Земята е намалявало. Оказа се, че е тъкмо противоположното.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР