Международен екип учени от Белгия, България, Франция, Германия и САЩ

...
Международен екип учени от Белгия, България, Франция, Германия и САЩ
Коментари Харесай

Как сме опитомили котките?

Международен екип учени от Белгия, България, Франция, Германия и Съединени американски щати са определили районите, от които произлизат домашните котки. Тяхното изследване е оповестено в списание " Nature Ecology and Evolution ", заяви Католическия университет Льовен в Белия, съобщи БГНЕС, цитирайки Агенция Франс Прес.

Специалистите считат, че актуалната котка се е появила на практика по едно и също време в два района, откъдето след това се е популяризирала на планетата. Първата група животни поражда в Югоизточна Азия през 4400 прочие н. е. и се е популяризирала в Европа. Втората популация е обитавала античен Египет и се е популяризирала следвайки комерсиалните направления, по-конкретно Средиземно море.

В Европа тези котки са се смесили с локални диви типове, което води до появяването на голям брой породи. Например учените са потвърдили, че раираните котки се появяват през Средните епохи, защото обвързвана с такава разновидност багра за пръв път поражда при античните домашни котки в Югоизточна Азия. Авторите на проучването са стигнали до тези заключения, анализирайки ДНК на повече от 200 котки, обитаващи огромни територии от Румъния до Ангола. Сред животните е имало както модерни представители, по този начин и породи, живели преди 9 000 години.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР