Международен екип учени доказа експериментално, че преохладената вода може да

...
Международен екип учени доказа експериментално, че преохладената вода може да
Коментари Харесай

Откриха нови течни състояния на водата

Международен екип учени потвърди пробно, че преохладената вода може да съществува под формата на две несмесващи се течности и то с друга компактност. Резултатите от проучването са оповестени в списание „ Science”, представено от Дарик.

Водата е едно от най-често срещаните субстанции на земята. В същото време тя има неповторими физически свойства - когато налягането и температурата се трансформират, водата се държи друго от другите течности. Аномалиите на фазовите положения на водата са изследвани от физици и химици по целия свят в продължение на доста години.

Всеки е осведомен с нормалното течно положение на водата при естествени температури. Изследователи от Съединени американски щати, Канада, Швеция и Южна Корея, водени от Николас Джовамбатиста, професор в университета в Ню Йорк и началник на катедрата по физика в Бруклинския лицей, пробно потвърдиха, че при минус 63 градуса по Целзий водата може да съществува при ниско налягане като течност с ниска компактност, а при високо налягане – като течност с висока компактност.

Тези две течности имат радикално разнообразни свойства - те се разграничават по компактност с 20 % и при подобаващи условия не се смесват между тях по сходство на олиото и водата.

Компютърните симулации бяха осъществени в университети в Съединени американски щати и Канада, а самите опити бяха извършени в Стокхолмския университет, Университета за просвета и технологии в Поханг в Южна Корея, както и в ускорителите PAL-XFEL в Корея и SLAC в Калифорния.

„ Остава отворен въпросът по какъв начин съществуването на тези две течни положения на водата може да повлияе на държанието на водните разтвори като цяло и по-специално на биомолекулите във водна среда ", споделя Джовамбатиста. „ Това ни стимулира за по-нататъшни проучвания ".

Авторите имат вяра, че необикновените характерности на фазовото държание на водата, които те потвърдиха, неизбежно ще изискват корекции в многочислени научни и инженерни приложения в такива области като криоконсервация и криобиология.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР