Международен екип палеогенетици получи първите детайлни данни от генетичната история

...
Международен екип палеогенетици получи първите детайлни данни от генетичната история
Коментари Харесай

Учени разкриха генетичната история на библейските ханаанци

Международен екип палеогенетици получи първите детайлни данни от генетичната история на Близкия изток, което е разрешило на учените да изяснят, че всички градове от библейския Ханаан са били заселени от еднакъв народ, се споделя в обява на сп. " Сел ".

" Ханаанците, макар че са живели в разнообразни градове-държави, доста са си приличали един на различен от културна и генетична позиция. Подобни сходства са били присъщи за всички човеци, чиито остатъци са открити в Ханаан. Това води до извода, че всички негови жители са били една изцяло обособена демографска група ", акцентира генетикът Лиран Кармел от Еврейския университет в Ерусалим.
Ханаан, съгласно библейските текстове, съставлява събирателно наименование на редица страни в западната част на Близкия изток, включващи доста градове-държави, Финикия и страните на хетите и амореите. Териториите на Ханаан, както споделя Библията и свидетелстват археологичните разкопки, през втората половина на второто хилядолетие прочие Хр последователно са били завладени от юдейските царе.

За културата и произхода на ханаанците учените на процедура нищо не знаят,тъй като до момента писмени свидетелства за техните миграции не са били откривани. Това се дължи на обстоятелството, че финикийците и народите на Ханаан са употребявали глинени плочи, които не изпичали. Поради тази причина те се оказали нетрайни и елементарно се разрушавали от водата и естествените стихии. Известни са единствено писмеността, религиозните вярвания и данните за политическата система на тези нации.

Екипът на Лиран Кармел дешифрирал и съпоставили 73 генома на антични поданици на Ханаан, а също по този начин и на десетки човеци от други райони на Близкия Изток от интервала на Бронзовата ера. Сравнявайки тяхната ДНК било открито, че с еднакъв генезис са били жителите на Сидон, Мегидо, Ашкелон, Йехуда, Хацора и редици други ханааски градове. Те били обединени освен от обща просвета и език, само че и от произхода си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР