Международен екип от учени заключи, че консумацията на мастни киселини,

...
Международен екип от учени заключи, че консумацията на мастни киселини,
Коментари Харесай

Учени: Мастните киселини намаляват риска от смърт

Международен екип от учени заключи, че потреблението на мастни киселини, открити в ядки, семена, соеви зърна и растителни масла, понижава риска от гибел.
Работата е оповестена в списание BMJ. Учени от университетите в Техеран и Абадан (Иран), Университетския лицей Björknes (Норвегия), Imperial College London (Великобритания), Karolinska Institute (Швеция), McMaster University (Канада) и други научни организации проучиха 41 научни проучвания, оповестени от 1991 до 2021 година.
Те анализирали данните на 120 хиляди души на възраст от 18 до 98 години. Изследвани са резултатите върху здравето на алфа-линоленова киселина (ALA).
Проучванията вземат поради, наред с други неща, такива фактори в анамнезата на субектите като пушене, консумация на алкохол и физическа интензивност.
ALA принадлежи към омега-3 клас полиненаситени мастни киселини, участва в доста растителни храни: соя, масло, ленено семе, ядки. Установено е, че постоянната консумация на храни, съдържащи тази киселина, понижава риска от гибел по всички аргументи.
Вероятността от гибел от сърдечно-съдови болести пада с 10,8 %, а от коронарна болест на сърцето - с 11.
Учените пресмятат, че тази статистика е еквивалентна на понижаване на 113 смъртни случая на 10 000 индивида. По този метод увеличението на дозата на алфа-линоленова киселина единствено с един грам (една супена лъжица рапично масло или към 14.7 мл орехово масло) понижава риска от гибел от сърдечно-съдови болести с пет %.
Но наподобява, че не трябва да се увличате от потреблението на ALA. Същите специалисти са открили, че това може да бъде обвързвано с риск от развиване на рак. Вярно, много дребен - 63 спомагателни смъртни случая на 120 хиляди души.
Освен това учените акцентират, че са нужни повече проучвания по този резултат, както и с цел да се открият механизмите на резултата от удължаването на живота.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР