Международен екип от учени в Италия, изследващ същите частици неутрино,

...
Международен екип от учени в Италия, изследващ същите частици неутрино,
Коментари Харесай

Специалисти: Неутрино не се движи по-бързо от светлината

Международен екип от учени в Италия, изследващ същите частици неутрино, за които техни сътрудници оповестиха, че се движат по-бързо от светлината, е отхвърлил изумителното изобретение, потвърждавайки че предходните проби са неправилни, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

Откритието, че неутрино се движат по-бързо от светлината, което бе оповестено през септември и бе доказано от други проби предходната седмица, провокира възторг в научните среди. Причината е, че съгласно него Специалната доктрина на относителността на Алберт Айнщайн и огромна част от концепциите, поддържани от актуалната физика, са основани върху неправилно разбиране.

През септември физици, работещи над плана OPERA в лабораторията Гран Сасо покрай Рим, оповестиха, че частици неутрино, ориентирани към тях от ЦЕРН покрай Женева, са пристигнали с 60 наносекунди по-бързо от скоростта на светлината. Учени, работещи по плана ICARUS също в лабораторията Гран Сасо, в този момент обаче настояват, че техните измервания на силата при идването на частиците неутрино опонират на регистрираните от техните сътрудници резултати.

В обява на уеб страницата, където са качени и резултатите от опита с OPERA, екипът, работил с ICARUS оповестява, че тяхното изобретение отхвърля интерпретираните от сътрудниците им резултати за придвижване на частици неутрино със скорост, по-бърза от тази на светлината. Учените настояват въз основа на неотдавнашни проучвания на американски физици, че ориентираните от ЦЕРН частици неутрино би трябвало да изгубят по-голяма част от силата си, в случай че са пътували даже с малко по-бърза скорост от тази на светлината. Специалистите, работещи по плана ICARUS, изясняват, че в техните проби е регистриран енергиен набор на неутрино, който изцяло подхожда на този на частици, пътуващи със скорост не по-бърза, а идентична с тази на светлината.

Физикът Томасо Дориго споделя в пост на уеб страницата Scientific Blogging, че оповестените от работещите по плана ICARUS резултати са " семпли и показателни за това, че разликата сред скоростта на частиците неутрино и тази на светлината не може да е толкоз огромна, колкото регистрираната в опита OPERA ". Според Специалната доктрина на относителността на Алберт Айнщайн от 1905 година нищо не може да се движи по-бързо от светлината. Тази концепция е залегнала в сърцето на всички науки за космоса и изяснява държанието на съставляващите го частици.

Първоначално откритието, че частици неутрино се движат по-бързо от светлината бе посрещнато всеобщо със песимизъм. Дори учените зад опита упорстваха, че не оповестяват изобретение, а единствено оповестяват за направени от тях и деликатно тествани измервания. Миналата седмица обаче в нов опит с по-къси лъчи неутрино, ориентирани от ЦЕРН, експертите получиха същия резултат. На този стадий се приготвят други опити - в лабораториите " Фермилаб " и КЕК в Съединени американски щати и Япония, чиято цел е да повторят резултатите, получени с OPERA. Едва в случай че някой от тези проби удостовери данните, ще се открие пътят към оповестяването на същинско научно изобретение.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР