Международен екип от учени установи, че мистериозната вкаменелост във формата

...
Международен екип от учени установи, че мистериозната вкаменелост във формата
Коментари Харесай

Откриха динозавърско яйце на 66 милиона години в Антарктида

Международен екип от учени откри, че мистериозната вкаменелост във формата на каменна топка, открита през 2011 година в Антарктида, е яйце, снесено преди милиони години от гигантското морско влечуго мозазавър*. Откритията на откривателите са оповестени в списание „ Nature ".

Проучвайки вкаменелостта благодарение на микроскопи, специалистите разкрили няколко пласта на външната мембрана, което удостоверило съмнението им, че това е яйце с мека черупка. Експертите разкрили, че възрастта на находката е към 66 милиона години.

Отбелязва се, че тази находка е първото изкопаемо яйце, намерено в Антарктида.

Откритието е скъпо и с това, че слага под въпрос преобладаващата в науката теза, че същества като мозазавъра не снасят яйцата си.

Според учените, в далечното минало - преди към 200 милиона години, Антарктида също е била населявана от динозаври.

*Мозазаврите (Mosasaurus) са огромни гущероподобни хищници, обитавали плитки епиконтинентални морета и крайбрежните им зони, обхващащи през късната Креда обширни територии. Според някои учени тези хищници са далечни роднини на актуалните варани и игуани. Дишали са атмосферен въздх и са били дейни плувци. Хранели са се с риба, морски костенурки, и главоноги.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР