Международен екип от учени смята, че е направил пробив в

Международен екип от учени смята, че е направил пробив в ...

Учени: Открихме как да унищожим вируса на ХИВ.


Международен екип от учени смята, че е направил пробив в борбата срещу вируса ХИВ, откривайки клас съединения, които могат да унищожат причинителя на болестта СПИН, пише в. "Дейли стар".Още по тематаБроят на смъртните случаи от ХИВ намалява, но в Източна Европа расте16 юли 2019 19:0016ХИВ позитивен тормози аптекарка в Люлин, плаши с убийство11 май 2019 14:3057

От началото на годината – нови 147 случая на ХИВ у нас

Изследователи от Финландия, Русия, Швейцария, Великобритания и САЩ съобщават, че въпросните съединения могат да разрушават молекули във вируса и в крайна сметка да го унищожат.

В прессъобщение учените посочват, че са открили съединение, което отстранява цинка от вируса ХИВ, правейки го безполезен.

Първоначално приоритет за учените са били противораковите свойства на съединенията. "Внезапно се оказа, че те проявяват висока и избирателна активност срещу котешкия имунодефицитен вирус (Feline Immunodeficiency Virus - FIV), който е най-близкият аналог на човешкия имунодефицитен вирус", обяснява професор Олег Ракитин от изследователския екип, пише БТА.

Учените отбелязват още, че съединението е високоефективно, без да представлява заплаха за приемния организъм. Специалистите казват, че откритието им е първото по рода си и се надяват да продължат изследванията, за да установят какви други заболявания може да лекува въпросният клас съединения.

Ако не се лекува, заразата с вируса ХИВ може да доведе до развитие на болестта СПИН. По данни на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) понастоящем 37,9 милиона души живеят с вируса ХИВ, като новите случаи на зараза през 2018 г. са 1,7 милиона. От UNAIDS отчитат, че от 1998 г. новите случаи на зараза с ХИВ намаляват, а от 2004 г. се наблюдава спад на смъртността, свързана със СПИН.
По публикацията работи: Павел Гълъбов

Източник: dnes.bg