Международен екип от учени разработи нов начин за прогнозиране на

...
Международен екип от учени разработи нов начин за прогнозиране на
Коментари Харесай

Прогнозират раждането с кръвен тест


Международен екип от учени създаде нов метод за прогнозиране на ражданията благодарение на кръвен разбор.

Изследователите са показали проби от Рибонуклеинова киселина (РНК) на майката, получени от нейната кръв и свързани с развиването на детето. По тях те са съумели да дефинират примерната дата на раждането.

Учените са провели два опита, с цел да потвърдят своята догадка. В първия те са привлекли 31 бременни дами. Кръвните проби на 21 от тях са станали основа за статистически модел, в който са включени девет фрагмента на РНК от имунната система на майката, черния дроб на плода и плацентата.

Използвайки този модел те са оценили интервала на раждане на останалите 10 майки. Точността на прогнозата с отклоняване две седмици е била 45%. При аналогичния способ с УЗИ точността на прогнозата е равна на 48%.

Вторият опит е отдаден на недоносените деца. Учените са отделили 7 проби на РНК, които, съгласно тях, приказват за прибързано раждане. Тези данни са разрешили да се предскажат ражданията на шест от осем дами /точност – 75%/

Учените са отбелязали, че в случай че подобен способ се употребява в лечебните заведения, това доста ще облекчи прогнозирането на ражданията. /РИА „ Новости “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР