Международен екип от учени откри, че изригването на вулкана Санторини

...
Международен екип от учени откри, че изригването на вулкана Санторини
Коментари Харесай

Опасността от вулкана в Санторини е по-голяма от предполагаемото

Международен екип от учени откри, че изригването на вулкана Санторини през 726 година сл. н. е. е било доста по-голямо от в началото изчисленото, което сочи към „ нараснал капацитет за заплаха “, оповестява електронното издание на в..

Публикувани в списание Nature Geoscience, констатациите от изследването трансформират „ преобладаващото мнение, че вулканът Камени е бил в преобладаващо ефузивно положение след минойското изригване и допуска, че вулканичната система на Санторини е била в положение да създава мощно избухливи изригвания в настоящия си ранен интервал стадий от цикъла на калдерата “, се споделя в документа.

Анализът на екипа, основан на сондиране, осъществено като част от експедиция 398 на Международната стратегия за разкриване на океана, откри, че мащабът на изригването от 726 година сл. н. е. е бил по-голям от хипотетичния и че пемзата от гърмежа може да е пътувала чак до крайбрежие на Мала Азия.

„ Нашите резултати демонстрират, че вулканът Камени е бил в положение да провокира огромно избухливо изригване VEI 5 ​​в близкото минало. Това трансформира преобладаващото мнение, че вулканът Камени е бил в преобладаващо ефузивно положение след минойското изригване и допуска, че вулканичната система на Санторини е била способна да създава мощно избухливи изригвания в настоящия си ранен стадий от цикъла на калдерата “, се споделя още в документа.

„ Подобно изригващо събитие през днешния ден би имало съществени последствия освен за жителите на Санторини и прилежащите му острови, само че и за по-широкото източно Средиземноморие. ”

„ Явленията на изригване могат да включват цунами, генерирани от детонации на подводници, обширни салове от пемза и огромни струи пепел във въздуха със доста влияние върху крайбрежните общности, авиацията, морския превоз и подводните кабели “, написа още изданието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР