Международен екип от учени от Великобритания и Южна Африка изследва

...
Международен екип от учени от Великобритания и Южна Африка изследва
Коментари Харесай

Еколози се усъмниха в ползите от засаждането на дървета в борбата с въглеродните емисии

Международен екип от учени от Англия и Южна Африка изследва ефектаот компенсирането на въглеродните излъчвания посредством основаване на плантации на дървета.

Според тях този способ за битка с изменението на климата не е доста ефикасен и съставлява опасност за локалните екосистеми. Изследването е оповестено в научното списание Trends in Ecology and Evolution (TEV).

Често се допуска, че засаждането на дървета за хващане на въглерода от въздуха е от изгода за биологичното многообразие и усилва социално-икономическите изгоди, само че създателите на проучването настояват, че това нормално не е по този начин.

Тропическите екосистеми имат високо биоразнообразие и обезпечават голям брой екосистемни прерогативи, като да вземем за пример поддържане на качеството на водата, здравето на почвата и опрашването на растенията.

За съпоставяне, насажденията за хващане на въглерод нормално са монокултури в тях в международен мащаб преобладават единствено пет типа дървета — тик, секвоя, кедър, огромна гревилея и черна акация, които се отглеждат за дървен материал и целулоза.

Въпреки че тези насаждения могат да бъдат...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР