Международен екип от учени е установил, че подпочвените води реагират

...
Международен екип от учени е установил, че подпочвените води реагират
Коментари Харесай

Учени предупреждават, че намаляват подпочвените води, чака ни безводие

Международен екип от учени е открил, че подпочвените води реагират на климатичните промени доста по-бавно, в сравнение с това става във водните басейни на повърхността. Според учените това може да има пагубни последици в идващите 100 години.

Изследването е оповестено в Nature Climate Change и в Science Alert.

Подпочвените води се подхранват главно от преваляванията. Експертите са на мнение, че количеството на подпочвените води бързо ще понижава, а в същото време потребността от тях ще пораства.

Климатичните промени ще доведат до обстановка, в която преваляванията към този момент няма да могат да попълнят запасите от подпочвени води. Това ще провокира безводие в голям брой региони и проблеми във водоснабдяването на мегаполисите.

„ Едва половината от международните ресурси на подпочвени води реагират на климатичните промени в границите на един човешки живот – условно 100 години. Това значи, че в голям брой региони на света промените на подземните потоци протичат по-бавно. Това може да се опише като бомба със закъснител “, споделя Марк Катберт от университета в Кардиф.

Според него сегашните промени на климата ще се отразят на подпочвените води след един век.

Ученият показва, че това ще стане в по-сухи региони, а под Сахара водите към момента реагират на климатични промени, настъпили преди 10 000 години.

В същото време в по-влажните региони, които са най-чувствителни към промените на климата, да вземем за пример Амазонка и Централна Африка, измененията ще се усетят още в идващите 10 години. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР