Международен екип от учени е установил, че изпиването на две

...
Международен екип от учени е установил, че изпиването на две
Коментари Харесай

Повече от две чаши кафе или чай на ден увеличава риска от рак

Международен екип от учени е открил, че изпиването на две или повече чаши кафе или чай дневно може да усили риска от развиване на рак на белия дроб, оповестява профилирания портал LiveScience.

Изследователите са анализирали медицинските данни на към 1,2 млн. души от Азия и Съединени американски щати. Средният интервал на наблюдаване на хората е бил 8 години и 6 месеца.

Оказва се, че хората, които са непушачи и които пият две или повече чаши кафе дневно, имат 41 % по-висок риск от развиване на рак на белия дроб. Непушачите, които са фенове на чая, са с 37 % по-висок риск от рак.

Уточнява се, че възрастта на човек и неговата раса не играят основна роля, са открили откривателите. Също по този начин няма значение какъв тип кафе употребява човек - с или без кофеин.

Според учените осъщественият разбор е наблюдателно проучване, а не опит и не потвърждава причинно-следствена връзка.

Те допускат, че развиването на рак на белия дроб в този случай не се дължи на въздействието на кофеина върху организма, а с последствията от печенето на зърната на кафето. Също по този начин връзката сред риска от развиване на рак и пиенето на чай не е обяснена.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР