Международен екип от изследователи е открил въглероден диоксид (CO2) в

...
Международен екип от изследователи е открил въглероден диоксид (CO2) в
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб откри CO2 в атмосферата на екзопланета

Международен екип от откриватели е разкрил въглероден диоксид (CO2) в атмосферата на екзопланетата WASP-39b, намираща се на 700 светлинни години от Земята. Откритието е направено при проучване на спектрални данни от орбиталния телескоп " Джеймс Уеб ", оповестиха от Женевския университет.

В отчета се споделя, че откритието " бележи нов стадий в търсенето на живот във Вселената ". " Планетата WASP-39b е парещ газов колос, който обикаля към звезда от безоблачен вид на разстояние 700 светлинни години от Земята ", се споделя в изказването на университета на неговия уеб страница. " За разлика от газовите планети колоси в нашата Слънчева система WASP-39b е доста покрай звездата си - осем пъти по-близо от Меркурий до Слънцето. Екзопланетата приключва една цялостна обиколка към звездата си единствено за четири земни дни. Заради близостта си до звездата тя се нагрява до към 900 градуса по Целзий ", се споделя в отчета.

С помощта на телескопски спектрограф астрономите са изследвали светлината на звездата , която е минала през атмосферата на WASP-39b. Те откриха, че в атмосферата на екзопланетата има CO2. Както отбелязва в тази връзка съавторът на научната публикация Доминик Пети дьо Ларош , " за първи път въглероден диоксид е ясно открит на планета отвън Слънчевата система ".

Проучването на WASP-39b е част от по-широка стратегия за проучвания, провеждани с телескопа " Джеймс Уеб ". Тя включва и проучването на две други екзопланети , изясняват от Женевския университет. В интернационалната стратегия вземат участие с изключение на експертите от университета в Берн и Националният център за научна подготвеност по планетарни проучвания на Швейцария. Резултатите от проучването ще бъдат оповестени идната седмица в списание Nature.

Телескопът " Джеймс Уеб " беше изведен в орбита към Земята в края на декември предходната година. Първоначално Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство на Съединени американски щати планираше да изстреля новото оборудване през 2014 година, само че превишаването на разноските и редица механически компликации неведнъж постановиха отлагането на изстрелването му в Космоса.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР