Международен екип от глациолози, използващ сателитни изображения и сканиране, са

...
Международен екип от глациолози, използващ сателитни изображения и сканиране, са
Коментари Харесай

В Гренландия е открит още един гигантски кратер

Международен екип от глациолози, употребяващ сателитни изображения и сканиране, са разкрили кратер от удар, ситуиран под повече от един и половина километра лед, в северозападната част на Гренландия.За това оповестява уеб страницата на Goddard Space Flight Center (НАСА).По-рано, в Гренландия, под ледника Хиават бе открит съвсем съвършен кръговиден кратер с диаметър 31 км.Изследователите не престават да сканират терена и на към 180 километра откриват различен кратер от удар. Той е по-голям от предходния. Диаметърът му е почти 36 километра.

 1 1 - В Гренландия е открит още един великански кратер (видео)
Ако тези данни се потвърдят дефинитивно, откритият обект ще заеме 22-ро място в листата на най-големите ударни кратери, открити на Земята. Изследователите са употребявали информация, получена благодарение на спектрорадиометрите на спътниците Terra и Aqua.Освен това, е допустимо да се фиксира кръглата форма под леда благодарение на цифрово моделиране в системата ArcticDEM. Тези данни са получени при потребление на търговски спътници. Кратерът е прикрит от по-дебел пласт лед от кратера в Хиават, а формата му не е толкоз кръгла, а „ замъглена “.
Учените са фиксирали гравитационна особеност на мястото на проучването, което е типично за ударните кратери. Вече е открито, че прилежащи кратери не са се появявили едновременно, т.е. не се приказва за двойно астероидно влияние.Радарните данни и проучването на ядрата демонстрират, че възрастта на леда в тази област е не по-малко от 79 хиляди години. Изчисленията демонстрират, че първичната дълбочина на кратера може да доближи 800 метра.Като се има поради диапазонът на евентуалните скорости на ерозия, учените пресметнаха, че ще са нужни от 100 хиляди до 100 милиона години, с цел да се унищожи кратера до актуалния му размер с лед.

Интересните неща
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР