Международен екип от археолози откри над 2400 костни фрагмента и

...
Международен екип от археолози откри над 2400 костни фрагмента и
Коментари Харесай

Археолози откриха над 2400 костни фрагмента в Теотиуакан

Международен екип от археолози откри над 2400 костни фрагмента и блага в археологическия обект Теотиуакан, ситуиран североизточно от столицата Мексико, съобщи Българска телеграфна агенция.

Откритието е направено на Площада с колоните и подсказва, че контактите на жителите на града с маите са почнали по-рано, в сравнение с се предполагаше до момента. Намерените предмети свидетелстват за това, че елитът на маите е взел участие в огромни обществени изяви преди 378 г.сл.Хр. Тогава се считаше, че е бил сбъднат първият контакт сред жителите на Теотиуакан и маите в град Тикал в Гватемала.

Екип на японския археолог Сабуро Сугияма направи четири нови открития при неотдавнашни разкопки в Теотиуакан. Освен на скелети, експертите се натъкнаха на остатъците от огромно тържество и на керамики с претекстове, присъщи за маите. Разкрити бяха остатъци от стени, които са били съзнателно съборени, както и други предмети.

Антропологът Нава Сугияма съобщи, че минимум три черепа, които са били част от скелетите, са претърпели зъбни деформации и пострадвания, които не са били присъщи на Теотиуакан, само че постоянно се срещали при маите. Радиовъглеродното датиране ще даде по-прецизни данни за взаимоотношението сред хората от Теотиуакан и маите, настояват експертите. Контактът по всяка възможност е станал в интервала 300-350 година сл. Хр.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР