Международен ден на акушерката отбелязват днес в над 50 страни

...
Международен ден на акушерката отбелязват днес в над 50 страни
Коментари Харесай

5 май

Международен ден на акушерката означават през днешния ден в над 50 страни по света. Денят се празнува като празник на родилната помощ от 1991 година, защото акушерката е жена, квалифицирана в оказването на помощ на раждащите дами. Акушерка е относително ново разбиране, от времето, когато раждането на децата последователно се придвижва от вкъщи на родилката в болничното заведение.

По-старото разбиране, употребявано в България и в другите славянски страни е баба, което не се покрива с другото схващане за баба (на внуци) и няма връзка с възрастта на дамата. Понятието баба - синоним на акушерка, дотам е останало трайно в езика, че и до през днешния ден Денят на родилната помощ продължава да се назовава Бабинден.

Съвременната акушерка е здравно лице с обучение, особено за здравната сестра, само че с подготовка в региона на акушеството и гинекологията. Образованата акушерка е въведена като служба у нас още през 19 век. Известен временен интервал от време в България акушерката е обслужвала раждащите дами вкъщи им или на мястото, където е почнало раждането.

След Втората международна война става наложително раждането да се реализира в болнично заведение. У нас от 1951 година Денят на родилната помощ се празнува на 21 януари, а през последните години на 8 януари.

Повече от 50 страни по света обаче означават публично празника на акушерката на 5 май.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР